Mejla

Sofia Bergström

Hårdrockvärlden glömmer aldrig Malcolm Young

Nöjesbladets hårdrockskribent om AC/DC-stjärnan

Stilbildande gitarrist. Melodidriven låtskrivare. Rock'n'roll-förkämpe.

AC/DC:s Malcolm Young har somnat in - och lämnar ett stort tomrum efter sig.

”We’ve always been a true band. You won’t find one any truer. AC/DC will always be AC/DC. Sometimes we’ll do well, sometimes not so well, but the music of AC/DC will always be the same.”

Malcolm Youngs egna ord om bandet som han grundade med sin bror Angus 1973 är det första jag kommer att tänka på när nyheten om gitarristens bortgång når mig.

Få hårdrocksband har känts så äkta och genuina som just AC/DC. Bandet som varit den melodiösa hårdrockens motor i över fyra decennier. Och vars enorma framgångar till stor del har vilat i Malcoms visionära låtskrivarhänder, som bland annat har gett upphov till låtskatter som "Dirty deeds done dirt cheap” (min barndomsfavoritlåt) och ”Let there be rock”.

För att inte glömma det tongivande albumet ”Back in black”, som är det andra mest sålda albumet genom tiderna. Michael Jacksons ”Thriller” har säkrat förstaplatsen.

Det är lätt att glömma att bandet som har över 200 miljoner skivor sålda hankade sig fram som pausunderhållning på svenska dansbanor i början av 1970-talet. (Några år innan genombrottet 1979 med albumet ”Highway to hell”.)

Fick mycket kritik

Dessutom var Australien, där bandet bildades, långt ifrån ett frodande hårdrocksmecka när de första fröna till AC/DC såddes.

När föräldrar och mainstreammedier inte var sena med att anklaga bandet för att dra ner ungdomar i fördärvet var framför allt Malcolm snabb med att skydda sitt skötebarn. Han tillät inte att oförstående kritiker svärtade ner rock’n’rollen - som han älskade och höll så högt.

”If you dont like it… then there is something wrong with you”, påstås han dessutom ha sagt till bandets svårflörtade motståndare.

Men med tiden blev motståndarna allt färre. Och människor, såväl innanför som utanför hårdrockens sfär, som föll för bandets kompromisslösa och refrängstarka hårdrock blev allt fler.

Drabbad av demens

För drygt tre år sedan mottogs bandets världsomspännande fanskara av den illabådande nyheten att Malcolm skulle ta en paus från AC/DC av sjukdomsrelaterade skäl.

Det blev därför chockartat när det, bara att halvår senare, meddelades att uppbrottet skulle bli permanent. Anledningen: demens.

På slutet kunde Malcolm inte minnas några AC/DC-låtar, berättade Angus Young i en intervju med australiska ABC 2014. En fruktansvärt tragisk information om något.

Men hårdrockvärlden kommer aldrig att glömma Malcolm och det enorma låt- och musikarv som han nu lämnar efter sig. Och hans förmåga att skriva gudabenådade riff lämnar ingen hårdrockare oberörd.

Vila i frid.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN