Magnus Härenstams fru: ”Saknaden är outhärdlig”

"Det är värre nu när vardagen är här"

Tårar och skratt – så hyllades den folkkäre underhållaren Magnus Härenstam på Bio Sture.

Nu berättar hans änka Birgitta Härenstam om sorgen.

– Det var världens största kärlek, säger hon till Nöjesbladet.

I juni avled Magnus Härenstam i sviterna av cancern och i dag hyllades den folkkäre komikern, programledaren och skådespelaren under en paneldebatt anordnad av Internationella Komedifilmfestivalen.

I samtalet, som leddes av skådespelaren Johan Hallström, 39, som också är Magnus Härenstams gudson, medverkade vännerna Lill Lindfors, 75, och Bosse Parnevik, 77.

Dessutom var vännen Lasse Hallström, 69, med på videolänk. Han delade med sig av ett minne från en av de sista gångerna han träffade Magnus Härenstam.

– Jag sa till honom att nu har du äntligen fattat det här med kärlekens konst. För det märktes verkligen hur kär han var i Birgitta och hur allt hade förändrats för honom. För han var verkligen som pånyttfödd.

”Vi fick åtta underbara år”

Efteråt var Birgitta Härenstam,69, märkbart rörd.

– Det var fantastiskt att lyssna på diskussionen och höra vännerna berätta alla sina minnen. Det var både tårar och skratt. Man kom ju så nära honom när man satt så här, säger hon till Nöjesbladet.

Det måste ha varit känslosamt att höra Lasse Hallström berätta om er kärlek?

– Det är klart. Det var, eller är, en fantastisk kärlek, världens största. Jag och Magnus fick åtta underbara år ihop dygnet runt. Det kunde inte vara bättre. Saknaden är så klart outhärdlig.

”Vi håller ihop”

Familjen och vännerna har varit ett stort stöd genom sorgen.

– Vi håller ihop. Och alla de här vänskapsbevisen och hyllningarna han får, det är inte klokt, vilken man! Vi visste ju att han var sådan men alla andra kanske inte visste det. Det är ljuvligt på något sätt att mitt i sorgen höra så många tala om honom och hur mycket de älskade honom.

Magnus Härenstams dotter Smulan Härenstam fyller i:

– Verkligen. Vi är förstås otroligt ledsna men denna kärleksflod som har svallat i vänskapskretsen, på Facebook-sidan vi har startat och i medierna är helt otrolig. Det blir lite lättare att ta vardagen.

Familjen Härenstam har ett motto som Magnus Härenstam mynnade för många år sedan; ”bara vi håller ihop”.

– Vi har till och med använt det som hashtag på sociala medier. Det säger allt om hur vi har det både i familjen och bland vännerna. Vi håller varandra nära, berättar Smulan Härenstam.

”Nu är man här, men Magnus är inte här längre”

Samtidigt berättar Birgitta Härenstam att saknaden är större än någonsin.

– De första veckorna lever man som i ett vakuum för det är så mycket som ska ordnas. Det är värre nu, för nu är vardagen här och med den kommer saknaden. I början håller man på med begravning och annat, allt går i ett sträck så man hinner inte förstå vad som har hänt.

– Nu är man här, men Magnus är inte här längre.

Lasse Berghagen: ”Det var ofattbart”

På plats för att hylla Magnus Härenstam fanns även komikerns gamla vän Lasse Berghagen, 70, på plats.

– Vi var verkligen dödspolare så det går ju att sitta och prata om honom i hur många timmar som helst. Han var väldigt kärleksfull, hade mycket värme och var ett socialt proffs. Jag har så många roliga minnen av honom och jag saknar honom oerhört.

Har det varit tungt?

– I början var det ofattbart även om jag i tio år visste om att hade den här cancern som spred sig. Vi umgicks väldigt mycket de sista dagarna. Även fast man vet att det ska ske är det ofattbart på något sätt.

Hur var han de sista dagarna?

– Han var stoisk och klagade aldrig. Det kom till ett slut då han förstod att nu kunde inte läkarna göra mer men då hade han förverkligat både ”Morsning & goodbye” och sin självbiografi så jag tror han var väldigt nöjd. Han insåg att han nu kan jag inte göra mer. Det var ett kärt farväl.

Lill Lindfors: ”Det har varit ett väldigt tungt år”

Lill Lindfors tycker att det var roligt att få vara med i panelen och berätta om sina minnen.

– Jag saknar både Magnus och Brasse väldigt mycket, det är en ofattbart stor förlust. De gick bort alldeles för tidigt, säger hon och fortsätter:

– Över huvud taget har det här året varit tungt med både Magnus, Brasse och Robban Broberg. Det är klart, det är en generationsfråga också, det kommer med åldern. Men det här var för tidigt. Det har varit ett väldigt tungt år.

Magnus Härenstam blev 73 år.

Publisert:

LÄS VIDARE