Nöje

Kändisarnas värsta julminnen

1. Josefine Caarle, 20, vinnare i Paradise Hotel, Sollentuna:

Josefine Caarle.
Josefine Caarle.

NÖJE

Hur firar du jul?

– Men släkt, familj och vänner och massa god mat. En standardjul. Det blir supermysigt.

Vilket är ditt värsta julminne?

– När jag var 11 år fick jag åka in till sjukhuset med ambulans. Jag hade fått ett fia med knuff-spel i choklad och jag är jätteallergisk mot nötter. Det är väl det jobbiga minnet, men generellt när det börjar bli julmusik och röda kläder överallt blir jag väldigt stressad. Jag vet inte varför, men jag blir jättestressad.

2. Robin "Mos" Andersson, 23, vinnare i Paradise Hotel, Öckerö:

Robin ”Mos” Andersson

Hur firar du jul?

– Jag ska fira i Thailand med farsan och familjen. Det blir julklappslek tror jag, men annars skippar vi julklappar.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Jag spydde över hela julmaten en gång när jag var magsjuk. Rätt över allting. Jag var 10 år.

3. William Spetz, 19, komiker och programledare, Umeå:

William Spetz.

Hur ska du fira jul?

– Vi äter tills vi spyr, annars är det ganska öppet med traditioner. Det blir en fin men sentimental jul hemma i Umeå med min familj – den försa utan min mormor som gick bort i januari. Det kommer bli väldigt speciellt. Hon harman firat med hela livet. Men det kommer bli fint, jag flyttade hemifrån i somras så det blir speciellt att komma hem nu när man bor i Stockholm.

4. Jenny Berggren, 43, artist, Göteborg:

Jenny Berggren var med i årets ”Så mycket bättre”.

Hur firar du jul?

– Vi sitter förmodligen hemma och dricker glögg under granen som alla andra. Jag ska sjunga i Örgryte nya kyrka vid midnatt också. Det blir inte jul för mig om man inte får komma i fas med vad det egentligen handlar om. Och att ge, och då ger jag det. Kalle Anka har det varit lite svajigt med de senaste åren, men jag brukar få en väldigt skön stund med en klenett och en kopp kaffe och kolla på Kalle Anka.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Jag tror att alla morsor är smått hysteriska kring jul, men jag sågade av mig halva tummen när jag var 12. Jag hade pajat ett ben till min säng och tänkte fixa ett nytt, så jag tog sågen utanför huset och drog den rakt i tummen. Min farsa är läkare så vi klev in på Östra sjukhuset och det var skitlång kö, han sa ”ursäkta kollega” så satte oss i ett rum och han sydde. Han var duktig, han hade kunnat bli kirurg tror jag. Sedan åkte vi hem och firade jul. Jag satt med inlindad tumme hela julen, tummen upp på alla gamla bilder. Jag har en randig tumme nu, det är fina ärr, skratt.

5. Sven-Bertil Taube, 81, artist, London:

Hur firar du jul?

– Jag blir hemma med min son som kommer hem från universitetet i USA. Det blir Felix, jag och min hustru Mikaela. Vi tar det lugnt, vi har inga märkliga planer. Jag vet inte om det blir Kalle Anka, jag har inga sådana planer. Jag har inga planer alls, bara att vara hemma och ta det lugnt.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Jag skulle köpa en julgran på julafton när jag var 15, när jag just betalat den kom polisen. Då var det tydligen några som hade huggt dem olagligt så de körde iväg med lastbilen, där stod jag utan julgran – och utan pengar. Då kom det några vänner åkandes i en bil och de såg minbestörtning och sa att den där bilen med granar åkte visst mot Lidingö, så jag fick åka med dem. De släppte av mig någonstans på Lidingö, jag visste knappt vart jag var någonstans och där gick jag på en stig så plötsligt såg jag en hög med granar som blivit avslängda – och där lång min gran, jag kände igen den för den var så lång och stor och fin. och sen blev det ett äventyr, jag fick med den väldiga granen på lidingötåget. i ena änden av granen stod konduktören och i andra änden stod jag. den fyllde upp hela vagnen, det fans inga fler passagerare för det var sent på julafton, då ropade vi bara "god jul" till varandra. jag hade inga pengar att betala med, "tomten bjuder" ropade han. så släpade jag hem den där granen till östermalm, frev turegatan där vi bodde. alla trodde jag hade försvunnit, de satt och doppade i grytan, det var viktigt för min far, så kom jag in där med den där granen.

6. Kristoffer Appelquist, 40, komiker, Sunne:

Kristoffer Appelquist.

Hur firar du jul?

– Med mor och far i Skåne. Det är ett extremt traditionsenligt firande. Det finns till och med ett exakt millimetermått på hur potatisen i Janssonen ska vara för att tant Ragnhild ska bli nöjd. Jag har med min degblandare ned till Skåne för vörtbrödet skull. Vi är som sagt väldigt gammeldags. .

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det innefattade min pappa och hans avloppssystem. Mer än så vill jag inte berätta, det gör för ont.

7. Kalle Zackari Wahlström, 34, programledare, Skarpnäck:

Hur ska du fira jul?

– I min sommarstuga med min familj. Vi håller på att bygga en bastu där och jag hoppas att den blir klar och att vi kan basta i den.

Vad är ditt värsta julminne?

– Det var när jag var utbytesstudent i USA. Det var jobbigt att vara borta från sin familj i ett år och det var extra jobbigt på julafton. Jag hade önskat mig en militärjacka och så fick jag fel jacka och den var för liten. Då gick jag upp på mitt rum hos familjen i Vermont, tittade in i väggen och tyckte synd om mig själv.

8. Barbro ”Babben” Larsson, 59, komiker, Solna:

Hur ska du fira jul?

– Jag ska fira med nära och kära hemma hos min systerson. Där samlas hela familjen och har knytkalas, så alla tar med sig olika delar av julbordet och umgås. Det ska bli väldigt härligt. Jag har fått ost och pepparkakor på min lott. Jag har familjereceptet, med de hemliga ingredienserna.

Vad är ditt värsta julminne?

– För åtta år sen, då satt jag nyskild här, ensam i min lägenhet och kunde inte komma ner till Gotland för jag hade fått vinterkräksjukan så ingen ville träffa mig. Men det blev ganska mysigt ändå. Jag har en ganska stark introvert sida så jag satt ensam hemma och det blev ändå ganska okej. Förutom de ständiga hinkbesöken då.

9. Arne Weise, 85, tv-legendar, Stockholm:

Arne Weise.

Hur ska du fira jul?

– Jag ska vara med en av mina döttrar i hennes nyköpte radhus med skinka och Kalle. Varje julafton klockan halv tre ringer jag till den som har blivit utsedd till julvärd och önskar denna lycka till. Det är en kärleksgärning som jag gärna utför. Gina Dirawi är så jäkla upptagen att det blir bara det mötet via telefon. Men hon gillar mig och det är jag glad för.

Ditt värsta julminne då?

– En jul hade jag 40 graders feber, men the show must go on. I pauserna drack jag massor av vatten och tog tabletter. Det var förfärligt att genomlida detta eftersom det kändes som att det aldrig tog slut. Då var klockan jättemycket när jag väl gick hem och då var jag ganska mosig. Jag har förträngt exakt när det var, säger han. Det roliga var att ingen märkte det, utom min familj.

10. Allan Svensson, 64, skådespelare, Stockholm:

Hur ska du fira jul?

– I mitt föräldrarhem, precis som alltid.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Värsta? Det kommer jag inte ihåg. Jag har bara bra julminnen. Det är en helt fantastisk högtid. Jag har inget dåligt julminne. Det brukar bli rätt bra.

11. Peter Dalle, 59, skådespelare, Stockholm:

Hur ska du fira jul?

– Jag ska fira jul med mina syskon. Det blir väldigt stillsamt.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det var någon gång i mitten av 1980-talet när jag, Thorsten Flinck och Pernilla Wahlgren gjorde ett julprogram. Det fanns inget manus så jag skrev på nätterna och spelade in på dagarna. Det var så fruktansvärt stressigt att vi var helt slut när vi tagit sista bilden. Så jag hade inte hunnit handla julklappar och fick ta mig till Åhlens i sista stund där jag i stort sett bars omkring av folkhavet. Jag fick handla det jag kom åt.

12. Camilla Henemark, 51, artist, Stockholm:

Hur ska du fira jul?

– Som jag har gjort de senaste åren. Ensam. Själv. Toppenskönt. Inget drama. Bara jag och mina egna julklappar till mig själv. Jag älskar faktiskt julen, så det är inget tragiskt alls. Tvärtom. Jag kan inte missa ”Karl-Bertil Jonsson”, och den vill jag bara se en gång om året. Den gillar jag så himla mycket.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Utan att nämna några namn så har jag försökt fira en ”Fanny och Alexander”-jul med en utav mina före detta pojkvänner. Det var inte riktigt min grej. Det var det värsta jag har varit med om. Aldrig mer. Enda gången som jag har känt att det är skönt att inte ha familj.

13. Per Åhlin, 84, filmtecknare (”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”), Höör:

Hur ska du fira jul?

– Det är inget annorlunda än vad de flesta gör antar jag. I regel med familjen.

Ditt värsta julminne?

– Jag tejpade ihop en "16-kopia" av ”Karl-Bertil Jonsson” på julafton inför visningen och då var det nervöst. Det var första gången filmen skulle visas. Det gjorde att vi blev försenade. Första gången man visade filmen var den alltså tejpskarvad.

14. Josef Barkenbom, 32, pingstpastor (SVT:s ”Tro, hopp och kärlek”), Stockholm:

Hur ska du fira jul?

– Jag firar med min familj i Jönköping. Julen är en skön tid då man firar att Jesus kom till världen.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Har nog faktiskt inga dåliga minnen av jul. Ärligt så kan jag inte komma på något. Jag inser att jag är lycklig lottad med en underbar familj. Det värsta är nog när det inte har varit en vit jul.

15. Peter Wahlbeck, 52, komiker, Halmstad:

Hur ska du fira jul?

– Jag ska fira lugnt hemma. Jag hade gärna firat på Kuba, men har tyvärr inga rika kompisar med fantasi som bjuder med mig.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det var när jag satt på öppen anstalt för vapenvägran. Det var 100 procent ångest så klart. Jag blev uttagen till att bli jägarsoldat, men kom in på scenskolan.

16. Lasse Sigfridsson, 62, artist, Åhus:

Hur ska du fira jul?

– Det gör vi hemma hos oss. Med hela familjen, barn och barnbarn.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Oj! Jag har bara goda minnen från julen.

17. Lotta Lundgren, 44, tv-profil, Stockholm:

Hur ska du fira jul i år?

– Med barnen, familjen och släkten nere hos min lillasyster i Hindås utanför Göteborg. Alla kan laga mat, nästan alla kan sjunga och ingen tycker att det är jobbigt när jag måste få prata ut allt jag kan om svenska julmats­traditioner. Vi är artiga i min släkt.

Vad är ditt värsta julminne?

– När jag var yngre var jag ihop med en kille som jämt gav mig så kärlekslösa julklappar. Gummistövlar. Vandringsstav. Olika verktyg som han själv behövde. En jul började jag gråta och skrek att jag ville ha guld. Det är väl inte riktigt den sortens tjej man vill vara i juletid.

18. Sandra Ankarbjörk, 37, läkarsekreterare, Skövde:

Hur firar du jul?

– Jag ska åka med barnen till Täby och fira jul där tillsammans med mina bröder, syskonbarn och föräldrar. Chris (red. anm. ”Den blå lagunen”-skådespelaren, Christopher Atkins) kommer inte till jul, men han kommer på nyårsafton. Så vi ska fira nyårsafton ihop i Skövde och ska på fest där.

Vad är ditt värsta julminne?

– Jag har nog inga dåliga julminnen faktiskt. Jag har alltid varit hemma hos mina föräldrar och firat med mina bröder.

19. Stig Björkman, 77, regissör (”Jag är Ingrid”), Stockholm:

Hur firar du jul?

– Firar och firar. Det är inte så mycket firande. På juldagen firar vi med några grannar. Jag vet inte om jag ska säga vilka de är, men det är några kända personer.

Vad är ditt värsta julminne?

– Mina jular har varit så harmoniska. Min märkligaste jul var förra året i São Paulo i Brasilien. Det var en väldigt trevlig julmiddag, men dagarna var inte kloka för att det var 36 grader varmt. Det gick knappt att vara ute. Väldigt konstigt julminne att fira jul i en sådan hetta.

20. Rolf Lassgård, 60, skådespelare, Gävle

Hur firar du jul?

– Jag firar med familjen hemma i Gävle efter att ha åkt på galapremiärer av ”En man som heter Ove”. En timma innan glöggen går jag ut på julpromenad med min dotter. Vad gäller Kalle är det spridda skurar, där råder viss oenighet. Viss tittar och vissa springer emellan och ordnar med julmaten. Vissa saker vill man återse, som Tomteverkstaden och schackbrädet, där känner jag en barnslig förtjusning.

Ditt värsta julminne?

– Nej, vi har haft väldigt bra jular. Däremot har jag haft en ständig kamp med revbensspjällen som jag aldrig tycker jag får till på 30 år och nu har jag fanimej gett upp, skratt.

21. Pierre Leander, 42, modell, Lidingö:

Hur firar du jul?

– Med mina barn och släkten. Hemma i huset på Lidingö.

Ditt värsta julminne?

– Mitt värsta julminne är 1993, nyss fyllda 20 år gammal. Då var jag ensam i Los Angeles och solen sken. Det fanns ingen julkänsla över huvud taget. Då längtade jag hem till mamma.

22. Ingvar Oldsberg, 70, programledare, Göteborg

Ingvar Oldsberg

Hur firar du jul?

– Efter uppesittarkvällen i TV4 åker jag hem och sover ut. Jag och min käresta Maria firar i lägenheten vid Vasaplatsen, det handlar om skinka från tidig morgon, det är min favorit. Den ska vara tunn, inte fet och bra saltad. Jag har ingen julgran, det är för mycket jobb med det. Sedan kommer min dotter Viktoria så åker vi i väg till Marias systrar. Efter det åker vi ut till min andra dotter Karolina i Mölnlycke, dit kommer också min son Staffan.

Ditt värsta julminne?

– Det har jag inget. Men när jag var 3-4 år hade min far Gunnar under en lång tid gjort ett lokomotiv med två vagnar till som var så stora att jag kunde sitta i dem. Där började intresset för tåg som ledde till ”På spåret”. Det är minnesvärt.

23. Lisa Nilsson, artist, Stockholm

Hur firar du jul?

– Jag firar med familjen i olika omgångar. I vår familj har annandagen blivit den stora familjekvällen. Min pappa har varit kantor hela livet så vi sjunger alltid riktiga körverk i stämmor, det är en viktig tradition. Inte alltid helt tonsäkert men stärkande och rörande. På julafton ordnar jag med julstrumpor med mina döttrar, sen fortsätter de julafton hos pappa Niklas, en demokratisk överenskommelse. Jag kommer nog äta julmiddag hos min syrra och mamma, senare på kvällen träffar jag kompisar och tar ett glas champagne. Julafton blir lite utspridd i år. På juldagen ska jag ge mig själv en riktig vilodag i julklapp med Netflix i sängen. Plöja klart ”Breaking bad”, romantiska komedier i sängen och snyftar lite och äter praliner, skratt. Och ta det årliga långa julbadet och lyssna på Tony Bennett.

Vilket är ditt värsta julminne?

–  Det har jag inte, men en rolig alternativ jul var när jag var nyskild förra gången i början av 2000-talet och firade med Anders Di Marco, vi hade en alternativ jul där vi åt lyxig julmat, drack shampagne och tittade på ”Hajen”. Det var en av mina bästa jular.

24. Lasse Åberg, 75, skådespelare, Bålsta:

Hur firar du jul?

– Det blir lugnt och skönt. Inga nervskakande framträdanden. Det blir anspråkslösa presenter och lite god mat.

ilket är ditt värsta julminne?

– Jag får gå tillbaka till barndomen då jag blivit utlovad en Schuco-bil och fick en japansk kopia i plast. Det kommer jag aldrig att glömma. Jag var oerhört besviken på mina korkade föräldrar som inte fattade vad jag ville ha.

25. Saga Scott, 26, Paradise hotel-profil

Hur firar du jul?

– Jag har firat jul med min familj redan på grund av att jag ska fira med min kille och hans familj. Vi ska fira vår första jul ihop, jag vet inte om de har några speciella traditioner. Men vi firade i söndags, jag fick massor av inredningsgrejer. Tanken är att jag ska flytta ihop med min kille, vi letar lägenhet i Göteborg. De vill väl skynda på flytten lite, skratt.

Vilket är ditt värsta julminne?

–  Ett år gav pappa mig en sjukt konstig present av pappa. Han lever inte längre, han var skämtsam och jag hade önskat mig ett par Pumaskor, som alla ville ha då. I stället fick jag ett par tofflor, sådana som mattanter har, och min syster fick Pumaskor. Jag började skratta och gråta samtidigt, jag fick ju andra grejer men jag vet inte vad han tänkte där.

26. Karin Adelsköld, 42, programledare, Stockholm

Hur ska du fira jul?

– I 30 graders värme på en ö i Thailand med mina barn. Jag har köpt ett diadem med renhorn och har med mig några pepparkakor. För barnens skull. Jag försöker alltid rymma från julen det är väl min tradition. Jag lyckas inte alltid såhär bra. Vi har gett alla julklappspengar till Röda korset och UNHCR.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det var nog den julen jag smög efter tomten efter att han lämnat paket för att se vem det var. Då snodde han min farbrors bil och körde iväg! Jag sprang raka vägen in och ringde polisen. Min faster hade lite att förklara sen.

27. Stina Wollter, 51, programledare, Uppsala

Hur ska du fira jul?

– I Jämtland med syskon, barn, äkta hälftar och fader. Vi samlas återkommande i det hus där min styvmor Viveka och vi firade. Vi har ovanligt mycket grönt på julbordet. Det är ett pågående gräl sedan 30 år mellan mig och min far vem som gör godast brunkål, så på vårt julbord finns det två sorter där min naturligtvis är bäst. Den ska strimmas och grilla slångsamt i ugnen, sedan öser man med skinskapd, sirap och smör, det blir fantastiskt. Den blir söt och mörkbrun, pappa gör nån grådaskig sörja med vinäger i, skratt.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det var den sista julen som min syster levde. Det är jätteallvarligt men det var en mardrömsjul, den var hemsk, ångestladdad och smärtsam. Hon var i väldigt dålig form, det gjorde extremt ont att vara nära och känna sig så maktlös. En enorm krock med den idylliska julen utanför, för oss var det ett helvete.

28. Roger Pontare, 64, artist, Bjuråker:

Hur ska du fira jul?

– Traditionell jul. Så lite brus som möjligt. Så lite kommers som möjligt. Jag har varit en julturné i 20 kyrkor så tystnaden vill tala. Jag ska vara i Ramsele, Ångermanland.

Din värsta jul?

– När jag jobbade åt Vingresor på San Agustin och vi skulle skjuta fyrverkerier, och hade köpt hemmagjorda grejer. Så halmtaket på bordet där vi satt började brinna. Idag är det ganska kul för att det var bara att släcka det, så inget allvarligt hände.

29. Linda Lindorff, 43, programledare, Lidingö:

Hur ska du fira jul?

– Jag älskar julen – det finns inget mysigare! Vi firar med släkt och vänner, pyssel av alla slag, uteaktiviteter och massor av god mat. Sedan är jag väldigt förtjust i julklappar. Både att ge och att få.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Något värsta julminne har jag inte riktigt, men jag tycker att det ska vara snö på jul för att man ska få den bästa av jular. Regn i december borde vara förbjudet.

30. Shanta Liora (tidigare Marie Picasso), 36, artist, Täby:

Hur ska du fira jul?

– Det är lite osäkert nu för en i familjen har blivit svårt sjuk och ligger på sjukhus, så jag är inte så sugen på att fira jul. Viktigast är att han får må bra. Och jag har min lilla hund och och vill bara få känna lugn och ro i jul, det hoppas jag på.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Grejen är att jag älskar julen, det är en av de högtider som jag tycker allra bäst om, så jag kan nog inte komma på något dåligt. Jo, förresten, en jul när jag var liten så var jag jättesjuk, jag hade streptokocker och hostade och var superförkyld, så det var inte så roligt.

31. Håkan "Färjan-Håkan”, Hallin, 46, realityprofil, Thailand:

Hur ska du fira jul?

– Jag firar Jul på ”Håkans bar” i Phuket med vänner och gäster.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Värsta julminnet är när vi fick rädda livet på en passagerare på Cinderella. Han satte en matbit i halsen, och det blev full kalabalik, båten tvärvände och ambulanserna väntade på kajen. Det slutade gott i alla fall.

32. Ralf Gyllenhammar, 49, artist, Vallentuna:

Hur ska du fira jul?

– Det börjar vid lunch. En granne har en sedvänja från Dalarna som heter "Sticke-Nicke". Det blir ett knytkalas där man bränner en hemmagjord julbock, man äter en lunch och var och en går hem till sitt. Sedan firar vi jul hemma. Jag har fått nog av turnerande efter tre månader och har sagt "jag åker ingenstans på julafton".

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det är väl den här julen. Eftersom det inte kommer någon snö. Hur ska man förklara det för barnen?

33. Ola Lustig, 37, radioprofil, Stockholm:

Hur ska du fira jul?

– Vi firar varannat år i Värmland och varannat i Norrtälje. I år blir det hos svärmor i Norrtälje. Min svärfar har en maskeradbutik så vi brukar klä ut oss på julafton. Det är lite hillbilly-känsla.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Jag och min fru träffades när vi bodde i Amsterdam båda två och ett år bestämde vi oss för att fira jul där tillsammans med våra dysfunktionella konstnärsvänner. Det blev ganska tragiskt. Det var sorgligt att inte fira hemma med sin familj.

34. Therese Wickman, 29, ”Ensam mamma söker”-deltagare, Örebro:

Hur ska du fira jul?

– Den 23:e firar vi hemma hos min mamma med syskon, styvsyskon och våra barn och på julafton firar vi hos min pappa med hans sida av familjen. På juldagen träffas vi hela släkten på mammas sida och på annandagen åker barnen hem till sin pappa.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Lagom till kvällen innan kul fick sonen plötsligt över 40 graders feber och fick tillbringa kvällen och halva natten på sjukhuset. Det var bara att ställa in alla julplaner och stanna hemma. Då hade jag riktig ångest. Julen är helig för mig.

35. Lotta Bromé, 51, radioprofil, Stockholm:

Hur ska du fira jul?

– Vi har redan firat "lill-julafton" den fjärde advent. Sedan firar jag med Oldsberg och Carl-Jan – och de som vill titta i TV4:s uppesittarkväll.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det var nog som alltid när jag fick fira min (18:e) och min systers (20:e) födelsedagar samtidigt som julafton. Det blev liksom aldrig rätt hur man än gjorde.

36. Per-Olov Johnsson, 55, köttbonde och deltagare i Bonde söker fru” 2011, Karlsborg

Hur firar du jul?

– Vi firar hos min julafton ihop sedan åker Susanne [som han träffade i programmet] upp till sina barn i Stockholm och kommer tillbaka i mellandagarna. Jag har svårt att hänga på med alla djuren. Nästa år kanske både hennes och min familj firar ihop lite här, vi pratar lite om det, det vore jätteroligt.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det var när jag jobbade natt och det var 20 grader kallt så vattnet frös för djuren, jag var tvungen att tina upp det hela julafton. Jag fick inte något annat gjort. Häromdagen tänkte jag hur skönt det är med milt väder i år.

37. Leif Andrée, 57, skådespelare, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Jag firar med fru och barn. Vi samlar alla den 23:e, så den 24:e är det lugnt och skönt.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det var lite turbulent en gång på 1970-talet när pappa hade dött. Det var rörigt hemma. En gång kom min morbror Bosse som blev förbannad på grannen eftersom han tyckte han hade stött på min morsa. Så han gick dit med en yxa och slog sönder dörren. Det var innan Kalle Anka, och då kom polisen. De tog dock inte med honom.

38. Alexander Karim, 39, skådespelare, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Jag firar jul varsomhelst. Så länge det finns familj. Och Janssons frestelse.

Vilket är ditt värsta julminne?

– När jag bodde i Los Angeles och hade inte råd att åka hem. Vännerna hade åkt till de sina. Jag satt helt ensam i min lägenhet och åt mikromat. Senare på kvällen stängdes elen av. Hade inte betalt räkningen. Så jag satt ensam i mörkret och drack rosevin. Trots att jag hatar rosevin.

39. Niklas Strömstedt, 57, artist, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Min fru jobbar morgon på julafton, juldagen och annandagen och barnen är inte hos oss så det blir väl jag, katterna och en burk Whiskas. Men sen när Jenny sovit lite middag turnerar vi runt lite bland släkt och vänner.

Vilket är ditt värsta julminne?

– När jag hade gett bort en korkskruv med tryckluft i julklapp till värdfamiljen och när de skulle testa den så exploderade hela rödvinsflaskan. En vin/vin-situation...

40. Björn Ulvaeus, 70, entreprenör, Djursholm.

Hur firar du jul?

– Vi ska fira jul hela familjen på landet. 15 stycken. Då ska jag ta med mig ABBA-monopolet och spela med barnbarnen.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Jag kan faktiskt inte komma på ett enda. Jag måste ha haft väldigt lyckade jular.

41. Malena Ernman, 45, artist, Stockholm:

Hur firar du jul?

– I år firar vi jul i stan eftersom vi har flyktingar som bor hos oss på landet. På annandan så firar vi tillsammans och då blir det syrisk och libanesisk mat som gäller. Det känns som mer jul än nånsin faktiskt.

Vilket är ditt värsta julminne?

– En jul bodde vi i Paris och alla var magsjuka... Det var ingen höjdare.

42. Gina Dirawi, 25, programledare och komiker, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Jag kommer ju vara på SVT hela dagen, vi är väl typ sex pers där, folk är ju och firar med sina familjer och jag kommer hem vid halv tolv eller nåt på natten, så själva julafton blir det inget mer än att vara julvärd. Sen vet jag inte min familj kanske kommer hit för jag kommer inte hinna åka till Sundsvall som jag normalt gör, för den 27:e åker jag till Bali på semester. Men något blir det så klart med familjen och vänner.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Alltså jag har aldrig haft en sån där dålig jul, men lite sorgligt var det en gång när jag var typ sex år gammal och jag och min bror satt och väntade på jultomten hela dagen. Vi väntade och väntade på att han skulle komma och på kvällen kollade vi utanför dörren för att se om han lämnat julklappar där, men det fanns inget. Och när mamma till slut sa: ”Men Gina, tomten kommer inte till muslimer”. Jag blev helt förkrossad, jag låg där i min säng och grät. Morsan var rätt rak och sa att det blir ingen tomte, ni får presenter i alla fall. Nåt år tog pappa på sig en tomteluva, men det räknas inte, det sa jag till dem också.

43. Helena af Sandeberg, 44, skådespelare, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Jag firar med hela min brokiga familj. Vi har varit på Värmdö och ska vara i stan.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Jag firade en deppig jul i New York samma år som mamma hade gått bort. Då firade jag en deppig jul tillsammans med min pappas syster på ett hotellrum.

44. Sanna Bråding, 35, skådespelare, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Jag firar jul med min son, mina föräldrar, min bror och hans familj ute i Orminge där mina föräldrar bor.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Jag har inget värsta julminne. Det kanske låter tråkigt, men det blir lite vad man gör det till. Visst, det har varit jular när jag kommer halvt försenad och är stressad för att jag sovit borta ute på en ö. Men det har alltid funnits en känsla kring julen som är viktig och att man ska stressa ner. Den har jag tagit tillvara på.

45. Justine Kirk, 49, tv-profil, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Jag ska fira jul med min familj. Min man, våra barn, min mamma och min systers familj.

Vilket är ditt värsta julminne?

– När magsjukan drabbade flera familjemedlemmar på tunnelbanan på väg till julfirandet, med alla julklappar i kassar och allt. Vi vände tillbaka. Det här var omkring 2003.

46. Jessica Folcker, 40, artist, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Hemma med familj, nära och kära i Stockholm.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Jag vet att jag gjorde en tabbe någon gång och öppnade en julklapp för tidigt när jag var hos farfar. Det var inte uppskattat.

47. Sara Lumholdt, 31, artist, Stockholm:

Hur firar du jul?

– Jag firar med familjen. Pappa är bortrest, men annars firar vi med hela familjen. Även syrran med hennes barn. Så det blir ett stort gäng i Stockholm.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det måste vara när vi skulle hem från en konsert i Frankrike. Vi fastnade i snöstorm och snökaos och kom inte riktigt hem i tid. Vi fastnade i stormen. Det var nog 2003.

48. Renée Nyberg, 49, programledare, Bromma:

Hur firar du jul?

– På julafton åker vi till Thailand. Vi rymmer i år. Men vi hinner med en lunch hos farmor först, sen sticker vi på eftermiddagen till Arlanda. Det ska bli så härligt.

Vilket är ditt värsta julminne?

– Det värsta är nog när jag hade önskat mig en klockradio, det här var tidigt 80-tal, eller kanske till och med sent 70-tal. Det var det hetaste man kunde ha då, min bror hade en och drömmen gick i uppfyllelse, där låg en splitterny klockradio i paketet. Men så säger mamma och pappa att den där tänkte vi att du ska ge till Peter, min bror alltså, så får du hans. Det var ridå på den. Det var mycket så att man fick ärva storasyskonens grejer så jag tror att de tänkte att det var roligt för mig att öppna paketet. Så jag fick ge den fina nya kartongen till min storebror och hämta hans gamla. Det glömmer jag aldrig.

49. Maria Montazami, 50, tv-profil, USA:

Hur firar du jul?

– Jul är som tur är inte bara en dag. Här i USA firar vi både julafton och juldagen. På julafton firar vi med våra kompisar och enligt tradition är det jag som står för de fantastiska köttbullarna. Sen ger våra familjer presenter till varandra, vi skrattar och har kul. På juldagen får alla i familjen sätta på sig matchande pyjamas och dricka kaffe. Sen gör vi Ägg Benedict och dricker champagne till det. Efteråt öppnar alla sina julklappar och är jätteglada. Sen ska vi nog gå till vår båt och på eftermiddagen äter vi middag.

Vilket är ditt värsta julminne?

– När min man Kamran var tomte och skulle hjälpa ett av barnen att öppna sin julklapp förstörde han en jättefin snöglob.

50. Malin Gramer, 37, programledare, Stockholm:

Hur firar du jul?

– I år firar vi hemma hos oss, min kille och jag och våra familjer. Vi blir ett gäng. Kanske att någon kompis kommer förbi också.

Vilket är ditt värsta julminne?

– När jag var yngre så firade alltid jag och min mamma jul med min faster och farmor, det här året hade jag tagit på mig att laga köttbullarna, typ det viktigaste på julbordet. Men väl framme så insåg jag att jag glömt köttbullarna hemma, två timmar bort.

51. Manfred Erlandsson, 16, YouTube-stjärna, Forshaga

Hur firar du jul?

– Jag firar oftast med familj och släkt. Ganska minimalt firande. Ingen stor fest. Bara ha det trevligt och umgås!

Vilket är ditt värsta julminne?

– När jag var liten och blev så rädd för tomten att jag fick panik och skrek jättelänge. Fortfarande traumatiserad.

AFTONBLADET

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

LÄS VIDARE

Här är kändisarnas bästa och värsta julminnen: ”En skilsmässa och en brand”