Beväpnade vakten räddar kronprinsessan från trafikkaoset

Fångad på film av TV4:s Jesper Börjesson: ”Ren desperation”

avTorbjörn Ek

Kronprinsessan fastnade i trafikkaoset.

Då fick hennes beväpnade vakt handgripligen rycka in – och dirigera trafiken på motorvägen.

– Han gasade till fots rakt ut på motorvägen i ren desperation, säger TV4:s Jesper Börjesson som följt kungafamiljen för dokumentären ”Kungahuset 2018”.

Den beväpnade vakten tvingades hoppa av bussen och dirigera trafiken på motorvägen i Beirut. Allt för att kronprinsessan Victoria med följe skulle hinna fram till sina möten med Libanons president och premiärminister.

TV4:s nyhetsankare Jesper Börjesson, 47, var med under resan för dokumentären ”Kungahuset 2018” som sänds på juldagen. Han lyckades fånga delar av kaoset på film.

– Jag har aldrig upplevt sånt trafikkaos förut. Vi hade en vakt som följde med oss hela tiden i Beirut och han var beväpnad. Han gasade till fots rakt ut på motorvägen i ren desperation för att få bilarna att flytta på sig för att kronprinsessan skulle komma fram till sitt möte, säger Börjesson.

”Kulturkrock med Säpo”

– På klippet syns bara en gång när han rusade ut, men han var tvungen att göra det flera gånger. Tänk dig motsvarigheten om nån skulle rusa ut med skjutvapen och försöka dirigera trafiken på E4:an.

Kronprinsessan var i Jordanien och Libanon en vecka i oktober och besökte bland annat flyktingläger. Jesper Börjesson skrattar när han återberättar hur Victoria med följe till slut lyckades ta sig fram genom trafikkaoset tack vare den beväpnade vakten.

– Tänk dig själv, det är också en liten kulturkrock. Säpo är också med på de här resorna, men de ska ju alltid hålla en låg profil i alla lägen, så det var verkligen intressant att se skillnaderna.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Kronprinsessan Victoria.

Förmåga att se folk

Du har ju följt kungafamiljen för andra året nu, är det något kring dem som förvånat dig extra?

– När det gäller kronprinsessan så är det hennes otroliga förmåga att se folk. Att stanna upp och byta några ord med någon som inte förväntat det, att se hur hons tegar fram och kollar läget, hon är fantastisk på det. Och också, och det gäller hela kungafamiljen, hur intensivt deras arbete är. Extremt långa dagar och de är så påpassade hela tiden, säger Jesper Börjesson.

”Kungahuset 2018” sänds juldagen kl 20.00 på TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM