Mejla

Jan-Olov Andersson

Bra debut i ”På spåret” av Grotesco-komikerna

Publicerad:

Två av Sveriges roligaste kvinnor – Hanna Dorsin och Emma Molin – gjorde ”På spåret”-debut och var varken nervösa eller blyga. De hittade skickligt rätt på två resmål, Mariehamn och Mogadischu, på åtta poäng.

Men det räckte inte hela vägen mot rutinerade Gunnar Bolin och Amie Bramme Sey.

Många har hånat Wille Crafoord för att han sjungit på stödgalor för Moderaterna, jag har kanske gjort det själv, minns inte. Men man ska inte glömma att han alltid varit en storfräsare när det gäller att skriva smarta texter, både till Just D och under solokarriären.

I ”Missarna”, trea i Melodifestivalen 1997, finns några textrader som är som skräddarsydda för ”På spåret”-fans:
Det är missarna som gör det/Missarna man minns/Och nu när de ju ändå finns/Vad kan man göra åt det?

Samma textrader är förstås rena mardrömmen för deltagarna. För vi tittare glömmer inte.

Häromåret var det en framgångsrik tävlande, strunt samma vem, som trodde att en motordel inne i en cylinder var ett – avgasrör!

Man behöver inte vara motorintresserad för att tycka att hen får bära dumstrut ett år framöver.

I fredagens program vållade en fråga liknande härligt korkade svar. Sådant som deltagarna lär få ”äta upp” i åratal framöver.

Tror i och för sig inte att många vet (jag gjorde det inte) vad idrotten heter där man sladdar runt med en bil (rätt svar: drifting).

Amie Bramme Seys svar Sjuka sporten var ju rätt, på sitt sätt. Gunnar Bolins Burn out i cirkel också. Sedan drog han till med – dragracing. I Bonnier-huset funderar man nu på att återkalla Stora journalistpriset.

Det blev värre. Hanna Dorsin och Emma Molin diskuterade olika motorsporter, innan Emma bombsäkert förklarade att det måste vara – speedway!

Som domaren Fredrik Lindström sa: Speedwayentusiasterna lär bli en aning upprörda.
Annars var det en stark debut av komikerna från Grotesco-gänget. Roligt samspel, de ledde först och höll sedan jämna steg nästan ända in i mål.

1 av 2 | Foto: SVT
Hanna Dorsin och Emma Molin.

Så bra var lagen:

Gunnar Bolin/Amie Bramme Sey. Han har i många, många år varit en av Sveriges Radios mest uppskattade röster. Både kultur- och utrikeskorrespondent. År 2010 fick han Lukas Bonniers Stora journalistpris. Hon är programledare i Aftonbladets morgon-tv. Leder podden ”Raseriet” med kusinen Fanna Ndow Norrby. Tillsammans har de gjort tv-serien ”Amie & Fannas Striptrip”, som finns på SVT Play. Vann på 34 poäng, trots en del missar.

Hanna Dorsin/Emma Molin. Två av medlemmarna i Grotesco-gänget, Sveriges roligaste humorkollektiv. Emma Molin skrev det omtalade ”Ladies night”-avsnittet i Grotescos senaste tv-serie och leder Guldbaggegalan i slutet av januari. Fick ihop 31 poäng, mer än klart godkänt för debutanter.
Så bra var musiken:

Christian Kjellvander. Var på hemmaplan när han fick sjunga Alf Robertssons countrylåt. Men ingen borde utsättas för att försöka göra en av Bruce Springsteens bästa låtar rättvisa…
Listan: Vad än Kristian Luuk glatt hojtar om så är det ett feltänkt tävlingsmoment. Nu hade dessutom reglerna ändrats så att laget som låg några poäng efter, inte fick välja ämne. Taskigt!
Smal-musiksmak: Amie Bramme Sey kan allt om hiphop – och kanske inte något alls om annan musik…

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE