Håkan ”Nordman” Hemlin störtade nedför trappa

avChristoffer Nilsson

NÖJE

Håkan Hemlin berättar om det livsfarliga fallet

1 av 3 | Foto: Magnus Sandberg
I går skulle Håkan Hemlin ha uppträtt tillsammans med Jacob Gordin på Engelen i Stockholm. Men smärtan blev för stor. ”Det är synd, jag är ju riktigt sugen”, säger han.

Han föll ner för sin svärmors trappa och krossade skulderbladet.

Håkan Hemlin är lycklig över att fortfarande vara vid liv.

– Jag kunde lika gärna ha brutit nacken, säger han.

Toabesöket slutade i smärta.

Yr i mössan gick Håkan ”Nordman” Hemlin, 43, upp sent på natten när blåsan tryckte på. Han trodde att han var i sitt hus – men i själva verket sov han över hos sin svärmor.

Och i svärmoderns hus står en trappa som inte fanns med i sångarens beräkningar.

– Hemma har vi ingen trappa så jag gick bara rakt ut. Sedan flög jag ner för trappen, som är en tre och en halv, fyra meter lång. Slog i huvudet, ja överallt slog jag mig, men värst blev det för skulderbladet. Jag kunde lika gärna ha brutit nacken och då hade det varit kört, säger han.

”Skrek rakt ut”

Håkan Hemlin berättar att det gjorde för ont för att tuppa av.

– Jag skrek rakt ut. På en skala från ett till hundra låg smärtan på etthundra­två. De andra i huset vaknade av smällen och skriken och tillkallade ambulans.

Ambulans till Borås. Efter två smärtsamma dygn på sjukhuset flögs han med ambulansflyg till Karolinska universitetssjukhus i Huddinge.

– Jag genomgick röntgen och fick smärtstillande intravenöst. Efter smällen såg skulderbladet ut som ett femhundrabitars pussel. Jag har aldrig varit med om en sådan smärta, säger han.

Omöjligt att sjunga

Håkan Hemlin har haft drogproblem, men berättar att han är ren sedan ett och ett halvt år.

Var du orolig för att starka mediciner skulle dra ner dig igen?

– Nej, inte alls. I det läget, med den smärtan, är sånt det sista man tänker på. Dessutom är det jag har fått nu inte min grej, säger han.

I går skulle Håkan Hemlin ha uppträtt tillsammans med Jacob Gordin på Engelen i Stockholm. Men smärtan gjorde det omöjligt att sjunga.

– Det är synd, jag är ju riktigt sugen. Men jag hoppas att jag kan vara med senare under turnén. Om ett par månader ska jag vara på banan igen, säger Håkan Hemlin.

Fastnade i drogmissbruk och har suttit i fängelse

1994: Slog med duon Nordman igenom med kända låten ”Vandraren”.

1998: På grund av Håkan Hemlins alkoholproblem splittras Nordman. Sångaren börjar missbruka droger regelbundet.

2003: Lägger av med droger. Tar upp artistkarriären igen.

2008: Slår ut Carola och Andreas Johnson i Melodifestivalen andra chansen. Slutar sexa i finalen.

Våren 2011: Fastnar i drogmissbruk igen. Kraschar drogpåverkad sin bil och döms senare till dagsböter. Det är Håkans 25:e punkt i brottsregistret sedan 1993. På grund av tidigare förseelser har han suttit i fängelse vid två tillfällen.

Sommaren 2011: Träffar Anna Jansson på en herrgård där Håkan uppträder. Tycke uppstår och i dag är de förlovade. I samma veva blir Hemlin enligt egen utsaga drogfri.

2012: På besök hos sin svärmor ramlar Håkan Hemlin i en trappa med krossat skulderblad som resultat.