’Fantasterna’ smittar av sig

NÖJE

Läs Sandra Wejbros tv-krönika

De kallas experter, nördar – ibland excentriker.

När TV4 startar en gameshow är det under namnet ”Fantasterna”.

Foto: Sandra Wejbro.

Sedan ”10 000-kronorsfrågan” försvann ur tv-rutan har det funnits en lucka att fylla – en arena där udda specialintressen får briljera.

”Fantasterna” listar tio typiska nördintressen och låter fem tävlande göra upp om vem som kan absolut mest i varje ämne. Vinnare ska koras i grenar som ”Star wars”, Michael Jackson, öl, Tintin, ”Sagan om ringen”, fiskar, ABBA, James Bond, fåglar eller som i första programmet – Melodifestivalen.

Mikael, som sett 1992 års schlager över hundra gånger, ställs mot bland andra Patrik, som klappat händerna blodiga under en finalkväll.
 

Trots att jag inte delar en enda promille av deras schlagerintresse är entusiasm alltid smittande. Som tittare gillar man verkligen ”fantasterna”, känner med dem när de åker ut och imponeras av deras kun­skaper.

Redan nu vill jag utse avsnittet där Sveriges meste ”Sagan om ringen”-expert ska koras till årets tv-händelse. Dvärgar, alvspråk och svärdsnamn på bästa sändningstid – kan det över­huvudtaget bli bättre?
 

Kvällens nästa TV4-premiär är ”Elementary”, en ny Sherlock Holmes-serie som utspelar sig i nutidens New York. Jonny Lee Millers Holmes har precis lämnat rehab och Dr Watson (Lucy Liu) anställs för att övervaka att han inte åter­faller i missbruk.

Det udda paret sysselsätter sig, inte helt oväntat, med att hjälpa polisen lösa brott.

Fallet är ganska klurigt och Miller gör en bra och hunkig detektiv-kuf. I övrigt är ”Elementary” traditionell kriminalserie i mittfåran. Ska du välja en tv-skildring av Sherlock är det fortfarande brittiska ”Sherlock” med Benedict Cumberbatch i huvudrollen som gäller.
 

I kväll ser jag Tom Alandhs ”Vad hände med Stålmannen?”, SVT 1 kl 21.

Ha!

Programledaren Pär Lernström hanterar sina ”fantaster” med värme och viss förundran. Hans styrka är att låta andra stå i fokus utan att själv förlora kontrollen över showen.

Gah!

Deppigt att härlige Bengt-Urban var så ivrig på knappen att han fick lämna ”Fantasterna” direkt.