De stal Stellan från Hollywood

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

NÖJE

Skarsgård tvekade inte att ställa upp i den omtalade barnfilmen

1 av 2
interaktiv film En av Sveriges största filmstjärnor, Stellan Skarsgård, var bekant med barnböckerna när Stina Wirsén och Linda Hambäck bad ­honom att vara en del i filmatiseringen av ”Liten Skär och alla små brokiga”. ”Jag kände redan till och gillade böckerna”, säger han. Stina Wirsén, 44, är utbildad på Konstfack, är känd illustratör och barnboksförfattare:– Efter världspremiären i Malmö sa en liten tjej att när hon kom tillbaka till dagis skulle hon rita figurerna, främst ”hon med prickig klänning”. Hon sa inget om att hon är svart. Linda Hambäck, 37, är utbildad producent på Dramatiska Institutet. Har sedan bland annat gjort ”Vem”-filmerna ihop med Stina Wirsén:– Vi planerar en uppföljare, en spökhistoria. Och vi tycker det var roligt att Stellan sa ja i direktsänd tv att vara med även i den. Stellan Skarsgård, 61, är Sveriges största filmstjärna med långt över hundra tv- och film­roller bakom sig. Han har åtta barn:– Min näst yngste son Ossian är tre och känner till böckerna. Han rekommenderade mig varmt att tacka ja till detta filmprojekt (skratt).

Från miljardprojekt i Hollywood – till svensk barnfilm.

Nu kan Nöjesbladet ­avslöja hur Stina Wirsén och Linda Hambäck fick Sveriges mest kända ­skådespelare på kroken.

– Vi tyckte Stellan var bäst och ville ha honom, säger Linda Hambäck.

Förra helgen gick ”Liten Skär och alla små brokiga” upp i 40 kopior över hela landet. En ovanligt stor satsning för en tecknad barnfilm där målgruppen är barn i 2–4-årsåldern. Fem miljoner kronor i budget. Tio animatörer i Trollhättan, som har gjort ungefär 20 sekunder färdig film per dag.

Gympapass i filmen

– Vi har lyckats göra en interaktiv film, man får ­ropa och skrika till och det finns ett gympapass mitt i filmen. När man är så där liten är det svårt att sitta still. Stellan är väldigt ­aktiv med sin röst, också ut mot publiken, säger regissören Stina Wirsén.

Hur fick de honom på ­kroken?

– Vi tyckte att Stellan var bäst och ville ha honom, ­säger producenten Linda Hambäck, om skådespelaren som annars just nu är upptagen med Lars von Triers porrfilm och de ­miljardprojekt som ”The avengers”- och ”Thor”-­filmerna är:

– Vi fick Stellans kontaktuppgifter av en person som vill vara hemlig. Sedan skickade vi ett paket med Stinas barnböcker, innan vi ringde honom.

Gillade böckerna

Deras knep fungerade.

– Jag kände redan till och gillade böckerna. Den barnkultur som finns i de 250 tv-kanaler jag har hemma, är mest en enorm massa ljud, färger och skrik. Det här var ett sätt att kommunicera med barn på ett ­värdigt sätt, säger Stellan.

Strax innan premiären lyckades ett fåtal personer skapa debatt kring att en av figurerna i filmen, Lilla Hjärtat, skulle vara en ­rasistisk stereotyp. Det har gjort filmmakarna både ledsna och arga. Stina ­Wirsén är trött och ledsen när hon säger:

– Jag har stött och blött det här med afrosvenskar jag känner. De som känner till den brokiga världen, vet att den står för mångfald och tolerans. Har nu några tagit illa vid sig, så har vi ­bemött det med ödmjukhet och dragit tillbaka den ­affisch där Lilla Hjärtat syns mest.

Stellan mest arg

Stellan Skarsgård är mest arg:

– De har attackerat ­Makode Linde, en svart konstnär. Marika Carlsson, en svart komiker. ­Massajer som var i Kolmården och ville sälja in sin egen kultur. De borde inte få någon ­uppmärksamhet alls.

Publicerad: