Lisa Langseth: Därför är Vikander så framgångsrik

”Alicia Vikander är modig på ett sätt hon nog inte förstår själv”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Lisa Langseth och Alicia Vikander.

NÖJE

GÖTEBORG. Åtta år efter att ”Till det som är vackert” tog film-Sverige med storm, är regissören Lisa Langseth och Alicia Vikander tillbaka i staden där allt började.
Nu är Alicia en etablerad världsstjärna och Oscarsvinnare.
– Hon är modig på ett sätt som hon nog inte förstår själv, anger Lisa Langseth som en av förklaringarna till framgången.

Det är i Göteborgs konserthus som stora delar av kärlekshistorien mellan den medelålders dirigenten (Samuel Fröler) och den unga receptionisten (Alicia Vikander) utspelas. Det blev Guldbaggar till både Lisa och Alicia.
Nu sitter de någon kilometer från konserthuset, i Elite Plaza Hotel, och gör intervjuer om nya internationella filmen ”Euphoria”. Lisa har skrivit manus och regisserat, Alicia och Eva Green spelar två systrar som åker på en resa för att försonas.
Dagen innan har Alicia, blott 29 år gammal, fått Göteborgs filmfestivals hederspris och hon är fortfarande lite tagen av det.
– Det var väldigt surrealistiskt. Det känns som att jag får ta det som en klapp på axeln, att jag ska fortsätta skapa film och berätta historier.
Lisa Langseth säger, skämtsamt:
– Ja, det är nog inte menat som att Det räcker nu

Alicia är inte bara en bra skådespelerska, hon är väldigt modig

På måndag är det galapremiär för filmen i Stockholm. Sedan väntar inspelning av SVT:s ”Skavlan”. Och sedan… vill inte Alicia berätta vad nästa projekt är, inte ännu.
Jag frågar Lisa, hon som ”upptäckte” Alicia, vad hon tror är orsaken till hennes stora framgångar.
– Alicia är inte bara en bra skådespelerska, hon är väldigt modig på ett sätt som hon nog inte förstår själv. Det krävs mod för att ta de här kliven. Och att man är stark och pallar att hantera framgången. Det gäller att kunna hålla ihop sig själv, men det är många unga som inte kan hantera kändisskapet, det blir förvirrande, de går sönder på olika sätt.
Tröttnar du aldrig på att alltid bli igenkänd. När du och maken Michael Fassbender visar er ute, blir det ju liksom dubbelt kändisskap?
– Jag rör mig inte ute så mycket. Och jo, jag känner mig väl mer lugn när jag jobbar, känner mig extremt hemma på filminspelningar, säger Alicia.
– Ofta kommer folk fram och grabbar tag i en och vill ta kort. Några gånger har jag sagt: Jag känner inte för att ta en bild, kan vi inte sätta oss och prata i stället. En kille var: Nä, det vill jag inte. Det är lite märkligt att alla lever genom sina bilder och sina telefoner nu för tiden.
I sitt tacktal för hederspriset pratade Alicia mycket om #metoo-rörelsen och vad den har inneburit.
– Något har hänt nu. Det är som att vi har blivit systrar nu i stället för konkurrenter. De senaste månaderna har jag fått fler kompisar inom filmbranschen än under alla de år jag jobbat tidigare, sa hon.

Jag hade ju blivit varnad för honom

Alltihop startade med anklagelelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein och alla de sexuella övergrepp han påstås ha begått. Alicia jobbade med honom på filmen ”Tulpanfeber”.
– Jag hade ju blivit varnad för honom, att han var en extrem ”bully”, ett jävla praktarsle. Men att han var ett svin i så systematisk utsträckning, att han hade utsatt så många kvinnor för förfärliga och förskräckliga saker, det hade jag ingen vetskap om, säger Alicia.
”Euphoria” började med att Lisa Langseth ville göra en film om ämnet döden.
– Vi kan prata om sex och relationer, men döden, det är så otroligt privat för alla. Sedan kom de här två systrarna till mig. De har olika syn på hur man ska hantera livet. Det handlar om deras barndom, försök att försonas och smärthantering, säger hon.
Det är också en film som handlar om assisterade självmord. En av systrarna är svårt sjuk.
– Det är inget debattinlägg för eller emot, det intresserade mig inte alls, säger Lisa.
Alicia tycker om att gräva djupt i människors själar.
– Det är en jäkla befrielse att leta i sin fantasi om både den egna och andra människors känslovärldar. På så sätt blir filmen ljus för mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE