”När jag väl kom upp på scenen fick dom slita bort mej”

Läs hela chatten med Peter LeMarc

Peter LeMarc: Hej. Peter här. Sitter på Aftonbladets webredaktion och väntar på frågor, komplimanger, förolämpningar och rent förtal...

Olle: Hur mycket "överblivet" material finns det från nya skivan? Kommer det att släppas?

Peter LeMarc: Hej Olle. Inspelningarna gick (som vanligt) väldigt fort. Vi spelade in 2 låtar som inte finns på skivan, men dom kommer att släppas som extraspår på singlar (om du är intresserad).

Marlene: Hej Peter och tack för alla vackra texter.Skulle du kunna tänka dig att starta en tradition med att uppträda på Skansen varje sommar,jag tycker Uffe har gjort sitt.Snääääääälla....=)?

Peter LeMarc: Hej Marlene! Jag har inte spelat live på 12 år. Nerver. Scenskräck. Prestationsångest. Kalla det vad du vill. Men för 2 veckor sedan gjorde jag en hemlig spelning på Nalen, inför en handplockad plublik av vänner och lyssnare från min hemsida, ca 60 pers. Det kändes oerhört bra. Angst i 2 dar, men när jag väl kom upp på scenen fick dom slita bort mej. Ett litet steg på vägen, så vem vet....ge mej lite mer tid bara.

perminator: Tja Peter! Gôtt att du e tebaka! Vad har du gjort de sista åren? Micke

Peter LeMarc: Hi Permi. Vad har jag gjort? Den här plattan har ju vuxit fram sedan i våras, spelades i under 2 veckor i nov och 1 veckan i dec, plus en med symfoniorkester i feb. Så man kan väl säga att jag levt med skivan det senaste året. Plus att jag varit i Franrike, druckit rosévin, haft kul, gjort en massa annat som inte lämpar sig i tryck...

Syrene, 17: Vad handlar Älskad från första stund om?

Peter LeMarc: Hej Syrene. Den handlar om en förälders (en fars) förhållande till en tonårsdotter, oron, otillräcklighetskänslorna, våndan att släppa taget...tror jag

: Hur jobbar du med rösten för att behålla den speciella Peter LeMarcrösten?

Peter LeMarc: Jobbar inte alls. Det där är nåt jag lärt mej först på senare år. Jag har aldrig trott jag hade nån "LeMarc-röst", tyckte jag lät jävligt anonym. Nu börjar jag förstå att jag kanske har en någorlunda särpräglad röst. Jag bara sjunger. Det är ett gott råd till alla sångare: sing the song. Inga krumsprång, inga maskerader, no frills, bara sjung sången.

Tom Traubert: Har du aldrig funderat på att skriva en bok...tror du skulle bli en utmärkt författare!!

Peter LeMarc: Hej Tom Waits-låten! Har fått frågan några gånger, men vet inte om jag har tålamodet. Jag är en otålig jävel, mer en polaroid-textförfattare. Har dock lyckats klämma ur mej ett förord till en Beatlesbok som kom härom året.

: Galenskaparna är ju också från Trollhättan. När ska ni göra något tillsammans?

Peter LeMarc: Hahaha! En bra idé va? Galenskaparna, Frank Andersson, Paul Paljett, Laila Westersund och jag i the supergroup from Trollhättan....eller from hell

rkb: Hej Peter,vad är din åsikt när det gäller olagligt fildelning och nedladdning av musik?

Peter LeMarc: Det finns en utbredd inställning om att musik ska vara gratis. Typ, ”ta med gitarren på fredag, vi har fest”. En rörmokare tror jag inte skulle jobba gratis. Jag är stolt över det jag gjort, oftast (alltid) är det ett satans slit. Det är klart som fan att jag vill ha betalt för min arbete. Upphovsmannarätten, som låtskrivare slagits för i snart 100 år, håller på att försvinna. Samtidigt vet jag att en nedladdning (for free) leder till ett ökat musikintresse, att man kanske rentav går och köper en platta man hört på nätet och gillar. Så ved vet jag? MEN – på min hemsida, www.lemarc.se , finns det runt 60 låtar du kan ladda hem. Gratis

Cornelis: Johhny Ace, Little Willie John etc nämns i dina låtar. Var hittar du alla gamla goa artister nånstans? Vem tipsar dig om dessa sjöngsjungande herrar som passar så bra i låtarna?

Peter LeMarc: Cornelis! Jag har lyssnat på musik sen jag var 5-6 år, nu är jag 47. Musik är min stora passion (förutom kärlek & sex, såklart), så jag gräver och har grävt som en arkeolog i musikhistorien. Det ena ger oftast den andra.

märket: Vad står LeMarc för? Märket? Någon symbol för ett födelsemärke eller?

Peter LeMarc: LeMarc? Hur menar du? Jag är döpt till Peter LennMarc Fransson, en kompromiss min morsa kom på (Lenn efter Lennart, min far, Marc efter morfar Marcus). När jag runt 79-80 spelade i ett band i Gbg, fanns det redan en Peter Fransson (i ett hårdrocksband från Hisingen), så jag tog bort "nn":en i namnet och blev LeMarc.

: Vilken är din favorithatt?

Peter LeMarc: Har aldrig hatt längre. Tyckte iofs att den jag bar på DFIB är rätt snygg...

David: Hej och tack för allt, Peter! När jag var tolv började jag lyssna på dig. Den självbetitlade skivan. Jag var ganska ensam om det men kunde på något sätt identifiera mig med låtarna... Har du nån skiva med nyskrivna låtar på gång?

Peter LeMarc: Nej, inte direkt på gång. Jag brukar aldrig göra upp stora planer. Jag skriver nya låtar då & då, idéer kommer hela tiden. Det blir nog en platta med nya låtar (Marias Kyrka på den senaste är ju ny), men när, det vet jag inte.

Lena: Läste om din konsert påNalen. Vaför fick inte jag komma???? Kommer konserten att visas på TV?

Peter LeMarc: Lena! Jag känner ju inte dej, hade jag gjort det och känt mej trygg med dej, hade du säkert blivit bjuden. Nu blev det vänner och fok från min hemsida som blev bjudna. Såna som var medvetna om att det inte var en konsert, utan en DVD-inspelning i form av en konsert. Vet inte om något av materialet visas på TV, men en DVD ska det bli. Innan jul, eller, troligast, någon gång i vår

: Vilken av dina egna plattor är du mest förtjust i? //Andreas 30

Peter LeMarc: Oj. Svårt fråga. Jag vet ju vilka jag INTE gillar (t.ex. dom 2 första). Men på Sjtton Sånger tycker jag att jag hittat hem på ett bra sätt. Rösten låter bättre än någonsin (om en osäker Trollhättebo får säga det själv) och låtarna är ju handplockade från åren 86-05, så det vore ju skam om det inte blev bra. Så idag: jag röstar på Sjutton Sånger!

l: Vilka är dina svenska favoritartister? Plura, Lundell? eller något med Fred eller Cornelis? Svenska favoritlåtar?

Peter LeMarc: Svårt. Lyssnar sällan på svensk musik. Plura är en av våra stora låtskrivare, inget snack om saken. En annan riktigt gigant, giganter bland giganter, är Olle Adolphsson, som jag varmt rekommenderar alla att köpa en bra samling med. "Nu har jag fått den jag vill ha" knäcker det mesta!

vad tycker du om musikbranschen idag jämört med när du beduterade:

Hej vad tycker du om musikbranschen idag jämört med när du debuterade?

Peter LeMarc: Den har blivit mer cynisk, mer pengakåt, mer industri, mer skit. Det finns fortfarande eldsjälar, men dom för en ojämn kamp mot allt jävla Fame, Idol, Hits For Kidz etc. När jag fick en större publik hade jag redan gjort 5 plattor. En sådan chans får INGEN idag. Så hade jag debuterat idag, hade jag varit borta om en vecka...

: Hej Peter! Jag tycker du gör helt underbart fantastisk musik! Men vad ger dig inspiration till dessa mästerverk som man alltid kan lyssna på, vid alla tidpunkter i livet?

Peter LeMarc: Oj, ännu en svårt fråga. Jag vet ärligt talat inte. Livet. Plattor. Filmer. Böcker (noveller, romaner, poesi). Människor jag möter. Drömmar. Fantasier. Fortsätt gärna listan själv! ;-)

Moderator: Då tackar vi Peter LeMarc för att han ville vara med och chatta. Och tack för alla frågor!

Läs mer:

Publisert: