Nya uppgifter: SR-kvinnan får lämna programmet

Uppges dock få vara kvar på Sveriges Radio

Utredningen om den populära kvinnliga Sveriges Radio-programledaren som anklagas för sexuella trakasserier är klar.

Enligt uppgifter till Aftonbladet får programledaren lämna sitt program, men vara kvar på Sveriges Radio.

– Vi kommenterar inte uppgifter om enskilda medarbetare, säger Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, till Aftonbladet.

SR-kvinnan får lämna programmet
SR-kvinnan får lämna programmet

För tre veckor sedan påbörjades en internutredning kring en kvinnlig programledare på Sveriges Radio

Flera medarbetare berättar om kränkningar, närmanden och sexuella anspelningar från kvinnan. För några veckor sedan, redan före #metoo-rörelsen fick fart, ska kvinna blivit anklagad för sexuella trakasserier.

Enligt uppgifter till Aftonbladet pågick ett möte på redaktionen strax efter lunch, där personalen informeras om programledarens framtid. Radioprofilen är för närvarande inte i tjänst men när utredningen idag avslutades saknades tydliga besked om hennes framtid inom Sveriges Radio.

Efter fyra veckor är Sveriges Radios internutredning avslutad gällande den kända radioprofil som anklagats för sexuella trakasserier. Men ett klart besked om profilen saknades.

Vidtagit flera åtgärder

Medarbetare på Sveriges Radio har Enligt uppgifter till Aftonbladet ska redaktionen ha fått ett besked om kvinnans framtid, men SR-ledningen väljer att inte kommentera det.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet lämnar SR-kvinnan programmet. Men att hon är kvar på Sveriges Radio.

I ett internt mejl skriver Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, att företaget vidtagit ett antal åtgärder under utredningens gång men att man av princip inte kommenterar uppgifter om enskilda medarbetare.

– Utredningen visar beteenden och ageranden som vi i företagsledningen anser är oacceptabla på Sveriges Radio. Utifrån det har vi fattat ett antal åtgärder. De åtgärderna har vi bara kommunicerat till de som är berörda, säger Cilla Benkö till Aftonbladet.

Men hon vill inte kommentera uppgifterna om att programledaren får lämna programmet.

– Vi varken bekräftar eller dementerar, säger hon.

Chefer på Sveriges Radio har fått kritik för att medarbetare tidigare berättat om kvinnans beteende, men att de inte tagit tag i det. Hur tycker du att ni har hanterat den här situationen?

– Det är ju tyvärr så att utredning kommit fram till att det förekommit beteende som inte är ok. Och nuvarande företagsledning har en nolltolerans, vi agerar på en gång. Vi kan konstatera att det är vissa saker som hade kunnat skötas på ett annat sätt, vissa saker har skett historiskt och de chefer är inte kvar i dag, säger hon till Aftonbladet.

En källa till Aftonbladet har tidigare vittnat om att den kvinnliga profilen missbrukat sin ställning.

– Hon har en särställning som hon missbrukar å det grövsta. När nån nämnt det för ledningen har de aldrig reagerat nämnvärt. Tvärtom har vi blivit påminda om att hon bör hållas på gott humör, säger en person som jobbar på SR och vill vara anonym till Aftonbladet.

”Ersätts av kollega”

Under onsdagen hölls ett krismöte på redaktionen. Och medarbetare uppges må så dåligt av situationen att sändningarna tvingas tas över av andra avdelningar inom SR. Enligt uppgifter har den kvinnliga programledaren sjukskrivit sig från arbetet. 

Nu ersätts hon av andra programledare. 

– Under den här veckan och åtminstone nästa vecka ersätts programledaren av en kollega, säger en källa till Aftonbladet.

”Det är lågt i tak på SR”

En annan person med insyn beskriver situationen som ett chefsproblem. 

– Det har länge varit ett problem med henne och arbetsmiljön. Men i botten handlar det om att chefer genom åren blundar för det. Det här är ett chefsproblem, och trots att flera har larmat har de inte satt ner foten, säger en källa till Aftonbladet.

– De har skyddat sin stjärna, säger en annan person som vill vara anonym. Hon har fått utrymme att odla sin egen kultur.

Personer som arbetat på Sveriges Radio beskriver att samma tystnadskultur råder på arbetsplatsen.

– Det är lågt i tak på Sveriges Radio, säger man något så är man körd sen. Redaktionen har själva fått hantera den här situationen, säger källa till Aftonbladet. 

Den interna utredning om den kvinnliga SR-programledaren har väntats bli klar den här veckan.

Aftonbladet har sökt programledaren.

Publisert:

LÄS VIDARE