Efter TV4:s besked om Timell – framtiden oviss för ”Äntligen hemma”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

På måndagen stod det klart att TV4 avslutar allt samarbete med Martin Timell.

Vad som nu händer med långköraren ”Äntligen hemma” är oklart.

– Jag hoppas att programmet får finnas kvar och att de tar tillbaka Björn Christiernsson igen, säger Bo Rappne, programledare på ”Äntligen hemma”.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Bo Rappne.

På måndagen hölls ett internt krismöte mellan chefer och personal på TV4, som utmynnade i att kanalen avslutar allt samarbete med Martin Timell.

TV4-profilen har under många år arbetat med några av kanalens stora program, inte minst långköraren ”Äntligen hemma”, och anklagas för att vid upprepade tillfällen ha utsatt framför allt kvinnor för sexuella trakasserier och ofredanden.

– Det är en sådan soppa, säger Bo Rappne, trädgårdsmästare i ”Äntligen hemma”.

Lulu Carter, tidigare inredare i det populära programmet, tar uttrycket ett steg längre:

– Det är en sådan supersoppa!

”Det här svider”

2015 beskrev Björn Christiernsson ”Äntligen hemma” som en ”osund arbetsplats”. Björn, som då medverkade i programmet som snickare, fick uppbackning av Bo Rappne, Lulu Carter och kollegan Jimmy Schönning.

Kaoset på ”Äntligen hemma”-inspelningarna fick honom att säga upp sig.

– Det viktigaste för mig var att få avsluta, vad jag skulle göra sen kändes mindre viktigt. Det var en osund arbetsplats och jag mådde inte bra, berättade han för Nöjesbladet då.

Bo Rappne bekräftar att han kände av den hårda stämningen.

– Oh, ja.

– Jag är ju lagspelare och jag tycker att när man gör ett tv-inslag så ska man göra det ihop. Det är inte en stjärna som ska styra och ha andra i sitt våld. Och så ska det ju vara på alla arbetsplatser. Det ska ju vara en demokrati och det är ju det svåraste att hålla på med. Det har väl TV4 och hela medievärlden inte varit så bra på.

Att TV4 nu agerar genom att avsluta samarbetet med Martin Timell anser han är helt rätt, men hoppas att ”Äntligen hemma” får finnas kvar.

– De har inget annat val. Jag hoppas att programmet får finnas kvar och att de tar tillbaka Björn igen, och om de vill ha mig och Karin också med. Men jag skulle inte ha någonting emot om man tog tillbaka Björn som snickare igen. Han är duktig som tusan.

– Men för Martins del, nu har han ju fått ordentligt med stryk och i och med all press också. Det känns inte som man vill strö mer salt i såren. Det här svider. Han har fått ett av de tyngsta straffen som går att få. Men jag tycker att hela den här #MeToo-grejen är fantastisk. Det är jättebra att den får rulla ut. Hela kampanjen är bra för samhället.

Framtiden för ”Äntligen hemma” är oviss

Lulu Carter håller med om att beslutet att säga upp Timells kontrakt var korrekt.

– Det var det enda vettiga beslut de kunde ta. Det vore ju skandal om de inte gjorde det. Men hur han har tillåtits få vara på sin arbetsplats, det är ju fruktansvärt.

Men om programmet har en fortsatt plats i tablån är ingen självklarhet, menar hon.

– Nu blir ”Äntligen hemma”, tyvärr, så stämplat efter så pass många år som det har gått. Det är ju en oerhörd långkörare. Så det är sorgligt naturligtvis. Det har trots allt i grunden varit det största och bästa inredningsprogrammet som vi har haft i Skandinavien, tycker jag. Jag tycker det är synd om övriga profiler som finns kvar i programmet. Jag hoppas vid gud att TV4 tar tag i de begåvade, duktiga personer som finns i programmet. Till exempel Karin (Mannerstål, reds. anm) är ju fantastisk. Martin är ju bara en del av det programmet. Inget står och faller med honom.

Vad som faktiskt händer med ”Äntligen hemma” är oklart, berättar TV4 för Nöjesbladet.

”Om det finns en framtid för Äntligen hemma är för tidigt att svara på. Det som beslutats nu är att lyfta programmet helt från vår tablå och plattformar och att avsluta med Martin Timell”, skriver Magnus Törnblom, pressekreterare på TV4, i ett sms.

Nöjesbladet har sökt Björn Christiernsson och Karin Mannerstål.

Publicerad:

LÄS VIDARE