Lulu Carter i öppenhjärtig intervju om Martin Timell

NÖJE

Lulu Carter var den som först larmade om de övergrepp som Martin Timell nu anklagas för.

För första gången berättar hon nu om hur sextrakasserierna fått pågå under många år, i en öppenhjärtig intervju med Nöjesbladets Helena Trus.

– Han tryckte upp mig mot väggen och tog tag i mina bröst. Och så sa han att ’de här, det här är juveler, de kommer vi få så jävla mycket tittarsiffror på’, säger Lulu Carter.

Foto: Peter Wixtröm
Martin Timell

Inredaren och tv-profilen Lulu Carter var den som först slog larm om att Martin Timell utsatt henne och andra medarbetare på TV4 för sexuella trakasserier och övergrepp.

”Timell = TV4’s egen Harvey Weinstein. #metoo” skrev Lulu Carter i ett inlägg på Instagram, som publicerades förra fredagen.

Nu berättar hon för första gången om programledarens övergrepp, sexism, rasism och homofobi, i en lång och öppenhjärtig intervju med Nöjesbladets Helena Trus.

”Du måste alltid ha urringat”

Första gången som Martin Timell utsatte henne för sexuella trakasserier var redan under deras andra inspelning, berättar hon.

– Vi åkte upp i en hiss tillsammans, för att möta familjen vars lägenhet vi hade gjort i ordning. Då tryckte han upp mig mot väggen och tog tag i mina bröst. Och så sa han ’de här, det här är juveler, de kommer vi få så jävla mycket tittarsiffror på. Men du måste alltid ha urringat”, och så drog han ner min urringade tröja, säger Lulu Carter.

Berättade inte för någon

Övergreppen fortsatte. Lulu Carter har gjort 18 säsonger av Äntligen Hemma, under nio års tid.

Först berättade hon inte för någon om hur programledaren betedde sig.

– Det var väldigt tidigt som man kände att man skulle backa upp honom, eller att man skulle hålla sig på god fot med honom. Man blev liksom i hans våld på något sätt. Det här är en ytterst manipulativ person, säger Lulu Carter.

Lulu Carter riktar skarpa anklagelser mot TV4 och produktionsbolaget Meter, som hon menar har vetat om Martin Timells beteende under alla år, men ändå hållit honom om ryggen.

Skälet, enligt Lulu Carter, stavas pengar.

– Martin har varit en kassako, som har dragit in enorma pengar. Han har varit den gulliga grannen med hela svenska folket. Det handlar om pengar, pengar, pengar, säger Lulu Carter.

Martin Timell: ”Gått för långt”

Nöjesbladet har intervjuat Martin Timell under fredagen. Han säger bland annat att ”min patetiskt naiva vilja att roa människor har jag gått för långt och då har jag sårat människor och det är jag jätteledsen för”.

Ursäkten ger Lulu Carter inte mycket för.

– Nu försöker han vända på det så att vi ska tycka synd om honom.

TV4: ”Vi vill gå till botten med det här”

TV4:s presschef Magnus Törnblom skriver i ett mejl att det förekommer många olika uppgifter kring det här – ”flera är för oss främmande”.

”Jag tror och hoppas att alla förstår hur allvarligt vi ser på de uppgifter som kommit fram under de senaste dagarna”, fortsätter Magnus Törnblom och säger att kanalen nu har tillsatt ”en extern och oberoende utredning”.

”Vi vill gå till botten med det här. Av hänsyn både till det arbetet, och till alla inblandade, vill vi inte lämna några ytterligare kommentarer i kväll”, avslutar han mejlet.

FAKTA

Svar från TV4 – läs hela pressmeddelandet

De senaste dagarna har det riktats allvarliga anklagelser mot en av våra programprofiler i såväl sociala som traditionella medier. I samband med detta har det också lyfts frågetecken om kulturen på TV4 och huruvida chefer har blundat för olämpliga beteenden från medarbetare.

Det finns många läxor vi som bolag, chefer och medarbetare kan lära oss av den senaste veckan, men innan vi summerar lärdomarna, låt mig redan nu vara mycket tydlig på en punkt.

Så länge jag är vd på TV4 och Bonnier Broadcasting är det helt oacceptabelt att nedvärdera, trakassera eller på något sätt såra eller skada en medarbetare. Om detta sker ska vi som organisation alltid agera snabbt och kraftfullt. Jag har länge varit stolt över vad jag upplevt varit en starkt rotad kultur på TV4 som präglas av en ömsesidig respekt och där vi värnar om varandra.

De senaste dagarnas rapportering signalerar dock något helt annat. Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat. Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för.

Det globala uppropet #metoo har dessvärre visat sig vara både nödvändigt och inte en dag för tidigt. Tyvärr har vårt eget misslyckande bidragit till att debatten i Sverige kantrat och i många stycken kommit att handla om namngivningen av två medieprofiler snarare än den stora frågan om hur vi män behandlar våra kvinnliga medmänniskor – oavsett om de jobbar med TV4-program, i mediebranschen eller någon annanstans i samhället.

Nu återstår bara för oss att med full kraft agera och säkerställa att situationer likt den det rapporterats om aldrig återuppstår i våra miljöer igen.

  1. Med start i dag tillsätter vi en extern och oberoende utredning som genomförs av advokatfirman Zetterwalls. Uppdraget är att undersöka situationen hos oss och miljöer där våra medarbetare återfinns och därefter komma med rekommendationer på eventuella förändringar som vi måste genomför

  2. Den medarbetarundersökning som skickades ut tidigare i veckan kommer under nästa vecka kompletteras med fler frågor om trakasserier, diskriminering eller andra beteenden som inte överensstämmer med vilket företag vi vill vara. Det duger inte att vi tror att situationen är bra hos oss, vi måste veta säkert.

  3. Vi kommer ta fram en ny policy för samarbeten med produktionsbolag som innefattar tydligare krav på sunda arbetsförhållanden och fler kontroller och ökad dialog mellan TV4 och produktionsbolagen.

  4. Vi kommer omgående bjuda in övriga tv-hus (SVT, MTG, Discovery) samt de ledande produktionsbolagen till en sittning hos oss där vi ska diskutera och finna åtgärder på hur branschen ska bli bättre på att agera i frågor om missförhållanden i produktioner i allmänhet och diskriminering och trakasserier i synnerhet.

  5. Vi kommer omgående lyfta program med den anklagade programprofilen ur tablån och våra digitala tjänster, och samtidigt stoppa inspelningen av återstående program.

  6. På måndag kommer jag kalla till ett personalmöte där jag berättar mer om de åtgärder vi nu vidtar och där jag vill att alla deltar.

#MeToo - detta har hänt 02:15