”Lilla Jönssonligan”- Doris berättar om tiden som missbrukare

1 av 2 | Foto: Instagram
Jonna Sohlmér driver Instagram-kontot envanligdag_utan_heroin.

avAgnes Aronsson

NÖJE

Jonna Sohlmér spelade Doris i ”Lilla Jönssonligan” – 10 år senare injicerade hon heroin varje dag. I dag är hon nykter och berättar om den svåra tiden.

– Det slutade i kaos, jag hamnade på behandlingshem och blev uppsagd, säger hon i Morgonpasset i P3.

Jonna Sohlmér, 33, sysslade mycket med teater som barn, och lyckades knipa rollen som Doris i ”Lilla Jönssonligan”-filmerna. Under några år innan tonåren kretsade en stor del av hennes liv kring filminspelningarna. Men tiden efter blev tuff, berättar hon i Morgonpasset i P3.

– Jag hade levt med det i flera år och fått ganska mycket uppmärksamhet. Och jag tror att det var där som jag började känna känslan av att jag hade lite ångest och ett tomrum och sökte efter spänning, säger Jonna Sohlmér i radioprogrammet.

Droger testade hon för första gången när hon var tretton år. Med åren hamnade hon i ett eskalerande missbruk. Hon klarade inte av att behålla jobbet och socialen ville flera gånger omhänderta henne under ”Lagen om vård av missbrukare i vissa fall”, LVM. Jonna Sohlmér la frivilligt in sig på behandlingshem flera gånger, men lyckades inte ta sig ur missbruket.

”Dör hellre än att fortsätta”

När hon var 25 år var hon på botten. Hon hade inga fungerande relationer, dålig kontakt med sin familj, snattade och stal. Sedan hände något som hon beskriver som en vändpunkt.

– Jag hade inga pengar och jag bodde hemma hos en man som var 65, som betalade för mitt heroin, men till ett fruktansvärt pris, säger hon i Morgonpasset i P3.

– Det var den första riktigt starka viljan. Där och då blev det att ”jag dör hellre än att fortsätta”, säger Jonna Sohlmér.

”Studerar till socionom”

Genom en metadonbehandling som startade 2010 lyckades hon sluta med heroinet, och lever i dag ett drogfritt liv med pojkvän och husdjur. I framtiden drömmer hon om barn.

På Instagramkontot ”Envanligdag_utan_heroin” får följarna ta del av hennes liv som metadonpatient och socionomstudent. I sitt framtida jobb vill hon använda sina egna erfarenheter till något positivt.

Skådespelarkarriären och tiden som ”Doris” har hon helt lagt på hyllan. Någon comeback verkar inte vara i sikte.

– Det var en jättekul grej och en rolig erfarenhet när jag var barn, men det är ingenting som jag har tänkt att fortsätta med, säger hon i Morgonpasset i P3.

ARTIKELN HANDLAR OM

Missbruk

Relationer

Film