Därför nobbade Lill-Babs SVT och Melodifestivalen

Stänger dörrarna till att någonsin vara med igen

1 av 4

avAndreas Hansson

NÖJE

Lill-Babs nobbade SVT:s fråga om Melodifestivalen.

Nu stänger hon dörrarna till att nånsin vara med i tävlingen igen.

– Nej, det blir inte för mig, säger hon.

De summerar sina 183 år på scenen.

I och med Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 79, Siw Malmkvists, 80, och Ann-Louise Hanssons, 73, show på Intiman i Stockholm i maj frågade SVT trion om att vara med i nästa års upplaga av Melodifestivalen.

I kvällens avsnitt av ”Skavlan” berättar Lill-Babs att hon gav kanalen nobben.

– Nu ringde de från Melodifestivalen, och då sa jag nej, säger hon i programmet.

För Nöjesbladet utvecklar hon varför.

– Det är ett bra program, men det finns så många unga artister i dag som är så förbaskat bra. Det är vi också, men jag tycker de ska ha det, säger hon över telefon, från en taxi på väg till middag med familjen.

Vill aldrig vara med igen

Hon deltog i Melodifestivalen 1960, 1961 och 1973, men stänger nu dörrarna till att någonsin vara med i tävlingen igen.

– Melodifestivalen är jättebra och jag älskar att titta på det men jag vill inte vara med, säger hon.

Det är bråda dagar inför showen, och kalendern är lika full som alltid.

– Sedan är det jobb i sommar och så ska vi ut på turné i november, så här är det fullt upp. Försök att stoppa mig och du kan. Det är mer än fullt upp, jag har aldrig haft så mycket att göra. Så har det varit i hela mitt liv och det är ju bara att vara tacksam för, säger hon.

Hon nådde en yngre publik genom TV4:s ”Så mycket bättre” 2010. Nu under våren har hon återigen laddat om sitt folkkära varumärke genom den älskade rollen som Gugge i SVT:s unisont hyllade tittarsuccé ”Bonusfamiljen”.

– Vi har spelat in den andra omgången, jag vet inte om det blir mer. Det har varit fantastiskt, dels att få jobba med fantastiska regissörer och skådespelare, sedan har det varit en rolig och intressant roll att få göra, säger hon.

Folk ropar på gatan

Under säsongens gång har hennes rollfigur och Marianne Mörcks, 67, Birgitta kommit ut som ett lesbiskt par som äntligen vågar komma ut ur garderoben på ålderns höst.

– Marianne är ju galen, det är skönt att möta en sådan kompis. Vi har känt varandra länge, hon är härlig, helt underbar.

Hon har själv tre barn med olika män och har ständigt blivit omskriven för sina förhållanden, serien har kommit henne själv nära hjärtat. Nu har hon fått vänja sig att lystra till sin rollfigurs namn på gatan.

– De ropar ”Hej Gugge, hur mår du?”, det är härligt. Alla pratar om programmet. Var jag än är säger de ”gud vad roligt det är att följa det”. Manusförfattarna har nuddat vid de familjer och familjeproblem som finns i vårt land i dag. Många känner igen sig och det är jättekul.