PRESENTERAS AV

Ukraina stoppar ryska artisten från att tävla i Eurovision

Artisten Julia Samojlova har framträtt i Krim efter den ryska annekteringen - EBU om beslutet: ”Vi är djupt besvikna”

avTorbjörn Ek

1 av 3

Ryssland stoppas från att tävla i Eurovision.

Den ryska artisten Julia Samojlova har brutit mot ukrainsk lag genom att uppträda i Krim efter den ryska annekteringen.

– Vi måste respektera värdlandets lagar, men är djupt besvikna över beslutet, säger tv-unionen EBU:s talesperson i ett uttalande.

Robin Bengtsson, 26, får en konkurrent mindre i Eurovision song contest i maj. Ukraina förbjuder den ryska artisten från att delta i tävlingen, eller ens resa in i landet.

För mindre än två veckor sedan utsåg Ryssland sin representant i Eurovision song contest genom en intern uttagning. Valet föll på artisten Julia Samojlova, 27, och låten ”Flame is burning”.

Spekulerat i minskade burop

Julia Samojlova är rullstolsburen och det har spekulerats i att hennes handikapp spelat in i utnämningen för att minimera risken för att den ryska artisten skulle buas ut på scenen, så som skett upprepade gånger de senaste åren i tävlingen.

Men nu kommer Julia Samojlova inte att få tävla över huvud taget. Anledningen är att hon har framträtt på Krimhalvön, som annekterades av Ryssland 2014.

BBC News rapporterar att Julia Samojlova har bekräftat att hon uppträtt i Krim 2015.

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU har svartlistat över 140 andra ryska artister för att de har framträtt i området. Samtliga dessa artister är förbjudna att resa in i Ukraina.

EBU: ”Djupt besvikna”

Den europeiska tv-unionen EBU, som arrangerar Eurovision song contest tillsammans med Ukrains tv-bolag bekräftar på sin hemsida att Julia Samojlova försetts med inreseförbud i Ukraina.

– Vi måste respektera värdlandets lagstiftning, men vi är djupt besvikna över det här beslutet eftersom vi känner att det strider mot tävlingens anda och den känsla av inkluderande som ligger i hjärtat av tävlingens värden, säger EBU:s talesperson i ett uttalande.

Eurovision song contest arrangeras i år i Kiev efter att artisten Jamala tog hem seger i Stockholm förra året. De politiska spänningarna mellan Ryssland och Ukraina låg täta i Eurovision song contest redan då.

Jamalas låt ”1944” handlade om den ryska fördrivningen av Krimtartarer från det politiskt känsliga området och ryska röster höjdes om att låten var förtäckt politisk kritik riktad mot landet. Men Jamala själv menade att låten handlade om hennes familjs historia.

Ändrade stavningen - men inte låten

Även under Eurovision i Helsingfors 2007 anklagades den ukrainska artisten för att framföra politisk kritik mot Ryssland i sin låt. I dragshow-artisten Verka Serduchkas låt ”Dancing” ingick en textrad som med all önskvärd tydlighet uttryckte orden ”Russia goodbye” och röster höjdes för att stoppa låten från att tävla.

Men den specifika låttexten hade aldrig skrivits ner och när den senare presenterades för Eurovision-arrangören EBU hade den kontroversiella textraden stavats ”Lasha tumbai”, två påhittade ord från ett låtsasspråk. Låten godkändes i tävlingen och slutade på en andraplats i tävlingen.

Georgien stoppades

2009 stoppades däremot ett annat land från att tävla i Eurovision song contest på grund av sitt bidrags Rysslandskritiska text.

Georgiens artister Stephane & 3G skulle tävla med låten ”We don’t wanna put in”, som, möjligen på grund av artisternas dåliga uttal, blev till ”We don’t want Putin” (Alltså ”Vi vill inte ha Putin”, den ryska presidenten) när den framfördes på scenen.

EBU beslutade att låten inte följde tävlingsreglerna och stoppade den därför från att tävla i Eurovision song contest 2009.

ARTIKELN HANDLAR OM