Rysk politiker: Disneyfilmen är gaypropaganda

Kravet: förbjud filmen i hela Ryssland

Av: Angelica Linde

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Nya ”Skönheten och Odjuret” är den första Disneyfilmen i historien med en öppet homosexuell karaktär.

Nu kräver en rysk politiker att filmen förbjuds i hela Ryssland.

Han tycker att filmen är ”gaypropaganda”, skriver The Guardian.

Disneys nya musikal ”Skönheten och Odjuret” har redan skrivit historia. I filmen är Gastons sidekick Le Fou öppet homosexuell, vilket ingen annan Disneykaraktär varit förut. Med anledning av detta meddelade förra veckan en kristen biograf i USA att de vägrar visa filmen.

Nu går en rysk politiker ännu längre, och vill förbjuda filmen i hela landet, skriver The Guardian. I Ryssland finns sedan 2013 en lag mot ”gaypropaganda”, som innebär att det är förbjudet att ge minderåriga information om homosexualitet. Enligt politikern Vitaly Milonov bryter ”Skönheten och Odjuret” mot denna lag.

Fått brev från oroliga föräldrar

Milonov, som var med och bidrog till att lagen skapades, har nu skrivit ett brev till Rysslands kulturminister Vladimir Medinsky.

”I det här fallet kan allmänheten inte tyst acceptera vad filmdistributörer erbjuder i sken av barnsagor: flagrant, skamlös propaganda för synd och perversa sexuella förhållanden”, skriver han i brevet, där han ber regeringen förbjuda filmen.

Filmens premiär råkar sammanfalla med de ryska skolbarnens vårlov, vilket enligt Milonov gjort att han fått brev från oroliga föräldrar.

"Jag är övertygad om att statens främsta uppgift gällande barn är att skydda barndomen och ungdomen från världens smutsighet, att bevara barnens renhet och blockera våra barn från skadliga och farliga fenomen”, skriver han i brevet och avslutar:

”I detta fall är vår gemensamma uppgift att se till att denna musikal inte visas på bioduken i någon skepnad.”

Än så länge har regeringen inte förbjudit filmen, som förväntas ha rysk premiär den 16 mars.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN