Smärtorna fick Mede att överväga självmord

Såg inget ljus: ”Ska det vara så här ont så går det inte att fortsätta”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Läkarna ville förtidspensionera henne som 21-åring.

Smärtorna var så stora att Petra Mede tänkte ta livet av sig.

– Mitt liv kändes omöjligt att leva, säger hon i SVT:s ”Min sanning”.

Smärtorna kommer fortfarande.

Mitt under arbetet med Eurovision song contest i Globen i maj i år fick Petra Mede akut specialisthjälp för att hantera sina ryggproblem.

Men det har varit ännu värre. När hon var i 20-årsåldern funderade hon på att ta livet av sig.

– Smärtan var så omnipotent, det var bara panik, man kan inte ha så här ont, det är inte möjligt, ska det vara så här ont så går det inte att fortsätta, säger hon i SVT:s ”Min sanning”.

Övervägde självmord

Petra Mede skadade ryggen under en baletträning 1990. Sedan dess lider hon av segmentell rörelsesmärta. Hon har varit sjukskriven under långa perioder och i ”Min sanning” berättar hon om de mörka tankarna.

– Det finns alltid de som har det värre, men mitt liv kändes omöjligt att leva i vissa stunder, det gjorde det absolut, säger hon.

När Petra Mede var 21 föreslog läkarna att hon skulle sjukpensioneras. Men tack vare sina föräldrar orkade hon fortsätta kämpa.

– Man hittar det som är en lycka och det är att man faktiskt inte bara lever för sig själv, säger hon och kämpar mot tårarna i programmet.

Krävde att leda Melodifestivalen ensam

Även efter sjukskrivningarna har hon kämpat mot sina återkommande ryggsmärtor. I ett läge diskuterades det till och med att hon skulle leda Melodifestivalen 2009 sittande i rullstol.

Men det var aldrig aktuellt att hon skulle göra det med någon vid sin sida. För SVT:s Anna Hedenmo bekräftar Petra Mede att hon krävde att få vara ensam programledare.

– Ja, just det, det kommer jag ihåg att jag sa, säger hon.

Måns ”ofarlig”

Hon erkänner att hon trivs bäst på egen hand.

– Jag är inte världens bästa teamplayer, tror jag. Det är jag inte alltid stolt över. Jag tror att jag oftast är bäst, eller väldigt bra, när jag är själv, säger hon i SVT:s ”Min sanning”.

Ändå lyckades samarbetet med Måns Zelmerlöw under Eurovision song contest i Globen i maj.

– Det var helt fantastiskt, men det beror också på att Måns lämnar plats, säger hon.

– Vi tävlade aldrig på varandras arenor. Vi var ofarliga för varandra. Men jag kanske utvecklades lite där, för det var väldigt roligt.

”Min sanning” med Petra Mede sänds på SVT2 söndag 25 december, klockan 20.

Publicerad: