Christer Sjögren

Christer Sjögren om coronaensamheten: Har varit väldigt jobbigt

Ikonen om tuffa tiden och hyllningen till döda kollegan

Av: 

Thomas Deutgen

Christer Sjögren
Christer Sjögren

NÖJE

Han har haft en makalös karriär som varat i över fem decennier.

Turnerat Norden runt mer än de flesta och borde kunna njuta av bilar, barnbarn och guldskivor.

Men 70-årige Christer Sjögren varvar upp med fullspäckat turnéschema med Vikingarna och ”Allsång på Skansen” nästa vecka där han hyllar sin bortgångne kollega Thorleif Torstensson.

Han är för evigt inskriven i svenskarnas dna som Dansbandskungen med stort D.

Även om Christer Sjögren gjort andliga skivor, spelat musikal, turnerat med julsånger och storband, Sinatra och Elvis, visor och schlager är det Vikingarna som är hällristat i pannan. Och tvärt emot en del creddiga artister som vill glömma sitt enkla dansbandsursprung är kungen Christer stolt över vad han åstadkommit med Vikingarna från slutet av 70-talet och fram till idag.

– Jag har verkligen inget att skämmas över. Nu när vi börjat om med Vikingarna kommer det alltid fram ungdomar som vill ha autografer och berätta hur mycket musiken betytt för dem, att de vuxit upp med mig i en raspig kassettspelare i bilen med Kramgoa Låtar. Klart att det värmer, säger Christer Sjögren på sin karaktäristiska värmländska dialekt hemifrån Hammarö utanför Karlstad. 

Han kostar på sig att vara mycket ledig nuförtiden, väljer sina jobb med omsorg och låter familjen gå i första hand.

Annat var det på den hektiska Vikingarna-tiden där turnéerna avlöste varandra och egentligen aldrig hade något slut. Den pågick konstant år efter år, decennium efter decennium. Ständigt på resa, ständigt påpassad och ständigt prestera på topp oavsett det var tv-inspelning, intervju eller konsert och dans.

För en dansbandskung finns inga dåliga dagar med sjukskrivning, komptimme och sommarsemester. Men Sjögren är tacksam.

– Det har varit en otrolig resa där jag fått göra enormt mycket inom många olika genrer. Egentligen är allt gjort, så jag har väl inga direkta musikdrömmar kvar. Mer än att fortfarande förstås då och då få stå på scenen. Det ger mig bekräftelse och en lyckokänsla som är svår att ta på. 

”Slut för alltid”

Och Christer Sjögren har minsann fått känna på bekräftelse. 1978 klev han in i Vikingarna efter Stefan Borsch. Då kom Sjögren från Pelles från Mariestad dit han flyttat ett par år tidigare.

Visserligen var Pelles också likt Vikingarna ett riksband som turnerade över hela Sverige men ändå inte på samma nivå.

Samtidigt hade discovågen svept in över landet och Pelles var i valet och kvalet om man skulle fortsätta samt vilken musikalisk väg man skulle ta. Samtalet från kapellmästaren Jörgen Arnemar blev Sjögrens räddning och med låten Djingis Kahn blev det succé.

I runt 15 år var det en välsmord maskin som turnerade över hela Norden med eget flygplan och i stort sett publikrekord överallt. Och det rådde verkligen Vikingarnafeber, inte minst skivförsäljningen talar sitt tydliga språk. Närmare 12 miljoner skivor är hittills sålda och då trycktes ofta turnéplanen för nästkommande år på varje album. Således inget utrymme för improvisationer.

Men framgången hade ett pris. Efter en turbulent tid i mitten av 90-talet tog bandet paus och Christer Sjögren gjorde solokarriär. Dock ryckte det ändå lite i dansbandsnerven så ett par år senare fortsatte Vikingarna fram tills man lade ner 2004. Då tänkte Christer att det var slut för alltid.

– Men redaktören för den här artikeln övertalade mig att återförenas med de gamla medlemmarna i Tack för dansen i TV4 2016. Då hade det gått lång tid sedan sist och det var fantastiskt kul att återse gänget. Låtarna satt i ryggmärgen.

”Har varit bitvis jobbigt”

Efter tv-succén startades projektet Nya Vikingarna med Kenneth Wahlberg som ny sångare. Det blev en riktig röra med anklagelser om förinspelad sång och bråk om ekonomi.

Allt slutade med att Wahlberg hastigt lämnade bandet dagen före inbokad spelning på festivalen Peace and Love i Borlänge. Goda råd var dyra, men Christer ställde upp och räddade kvällen. Och då bestämde han sig – Vikingarna kör vidare!

Christer Sjögren i ”Idol” 2018.

Året 2020 var tänkt att bli en storstilad comeback för Nordens genom tiderna största dansband, men ett världsbekant virus satte stopp. Och Christer Sjögren fick för första gången finna sig i att vara hemma utan att få uppträda.

– Bitvis har det varit väldigt jobbigt. Jag är ändå van vid att uppträda kontinuerligt och att vara i princip helt isolerad har inte varit lätt. Vi har varit restriktiva med besök från barn och barnbarn så visst har det tidvis varit ensamt, säger Christer och fortsätter:

– Egentligen är jag ju pensionär men känner mig verkligen inte som en sådan i ordets bemärkelse. När jag läser om en 70-åring i tidningen tänker jag ofta: ”oj så gammal han är”, innan jag kommer på att jag är lika gammal.

Hyllar Thorleif på Skansen

På tisdag är det däremot dags för pensionär Sjögren att bli arbetsför igen. Då väntar ”Allsång på Skansen” och publik på plats, förutom någon miljon vid tv-apparaten. Då blir det en hyllning till ikonen Thorleif Torstensson som gick bort i januari i år.

– Jag och Sanna Nielsen ska göra en duett med Thorleifs absolut största hit, ”Gråt inga tårar”. Den är helt fantastisk. Jag minns att jag träffade Thorleifs i början av 70-talet när jag spelade med Pelles. Om vi var okända var de ännu mer okända men jag kommer ihåg att jag tänkte att det bandet kommer bli stort. Och det känns riktigt bra att få hylla Thorleif med den låten. 

Sedan väntar minst 50 jobb över hela Norden, möjligen också Tyskland, när pandemin så småningom lättar. Det är allt från konsertsalar till dansgalor (bl a ihop med Lasse Stefanz) och på många ställen är biljetterna redan slutsålda. Premiär i början av augusti  Fredrikshamn i Danmark där suget efter biljetter är stort. 

Den tidigare Vikingarnafebern tycks alltså hålla i sig. Men trots att Christer Sjögren tidigare varit bestämd över att eran är slut nästa år håller han dörren öppen för en fortsättning.

– Känner jag under resans gång att det nu får räcka, då kommer jag att säga det och vara helt nöjd med beslutet att vi gör vårt sista jobb nästa sommar. Men är det lika roligt som det varit hittills med Vikingarna så är jag absolut öppen för att köra vidare. Jag har bara ett krav, och det är att det ska vara lustfyllt och kul. 


Fakta: Christer Sjögren

Ålder: 70

Bor: Villa i Hammarö, Karlstad och stuga i Sälen

Familj: Fru Birgitta och dottern Charlotta samt barnbarnen Nora och Nellie och hunden Teddy.

Aktuell: Som sångare i Vikingarna med 50 jobb och Allsång på Skansen på tisdag.


Fakta: Vikingarna

Nordens genom tiderna största dansband

Sålt över 12 miljoner skivor framförallt i serien Kramgoa Låtar

Bandet startade redan på 50-talet och lade officiellt ner 2004.

Stor comeback med start i Danmark i sommar och därefter ett 50-tal spelningar.

Vikingarnas största hits:

  • Leende guldbruna ögon
  • Blue Hawaii
  • Du gav bara löften
  • Höga berg djupa hav
  • Kan man älska nån på avstånd

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Spelet bakom Allsång på Skansen

ÄMNEN I ARTIKELN

Christer Sjögren

Vikingarna (dansband)

Thorleif Torstensson

Dansband