Kvinna förföljde Malin Berghagen i flera år – döms till psykvård

50-åringen ska också betala skadestånd

En 50-årig kvinna döms för att ha förföljt Malin Berghagen, 54, under flera års tid med kränkande mejl och dödshot.

Situationen blev så påfrestande att bloggaren under en period undvek Sverige.

– Det var fruktansvärt, har Malin Berghagen sagt. Jag kände mig inte trygg någonstans.

Yogainstruktören och bloggaren kontaktades av 50-åringen för första gången då kvinnan skrev inlägg på hennes blogg som med tiden blev allt aggressivare med personangrepp. 

Då 50-åringen blockerades från bloggen övergick hon till att kommentera på Malin Berghagens Facebook och Instagram. Även där blev tonläget otrevligt då kvinnan anklagade yogaläraren för att ha stulit material från henne till sin yogabok.

Krävdes på 100 000 kronor

Enligt Malin Berghagen gick det överstyr då kvinnan krävde henne på 100 000 kronor via ett betalningsföreläggande till Kronofogden. I samband med processen där och i tingsrätten fick tilltalad tag i Malin Berghagens mejladress och trakasserierna eskalerade. 

I januari för tre år sedan fick Malin Berghagen motta mejl med dödshot som skrämde henne ordentligt. Totalt ska kvinnan ha skickat 53 mejl under januari 2017 till januari 2018. Hon hotade Malin Berghagens kollega som hon samarbetat med i flera yogaböcker, fotograf Katarina Di Leva. Mejlhotet riktade sig till Malin Berghagen och att kvinnan ville skada henne.

– Jag blev rädd för mig och mina barns skull, har Malin Berghagen sagt enligt domen. Jag var rädd att kvinnan skulle trigga någon annan att utföra hoten. Det var fruktansvärt. Jag kände mig inte trygg någonstans.

Situationen blev så pass allvarlig att hon under en period undvek att komma hem till Sverige.

Malin Berghagen.
Malin Berghagen.

När kvinnan fick kontaktförbud blev situationen mycket lugnare.

50-åringen har erkänt att hon skickat mejlen men förnekat brott. Hon har hävdat att hon mejlat Malin Berghagen för att denna skulle förstå att hon inte kunde stjäla ”hennes uttryck”, som hon påstår att bloggaren har gjort. 

– Syftet var att hon skulle sluta med det då det skadar mig, har kvinnan sagt.

Fyra fall av olaga hot

50-åringen döms för fyra fall av olaga hot och ett ofredande mot Malin Berghagen, enligt tingsrätten är agerandet en upprepad kränkning av målsägandes integritet och bedöms som olaga förföljelse.

Kvinnan, som varit häktad sedan november, döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och att betala 20 000 kronor i skadestånd.

Hon döms för olaga hot mot Katarina Di Leva och för hot mot tjänsteman, mot en polis i utredningen.

Enligt läkarutlåtandet ska 50-åringen ha begått gärningarna under inflytande av en allvarlig psykisk störning och lida av en sådan vilket motiverar slutenvård.

Berghagens advokat nöjd

– Jag har inte pratat med min klient så vi har inte fattat något beslut än om ett överklagande, säger 50-åringens försvarare, advokat Peter Axelsson.

”Vi anser att tingsrättens dom är väl avvägd och är nöjda med utgången i såväl ansvars-påföljds- och skadeståndsdelen”, skriver Malin Berghagens målsägandebiträde, advokat Matilda Bergström i sms. 

”Jag instämmer i det Malins advokat har meddelat om detta”, skriver Katarina Di Leva i sms.

Aftonbladet har sökt Malin Berghagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN