Martin Timell misstänkt för våldtäkt

Kanalchefen ångrar sig: ”Vi skulle ha agerat tidigare”

avLeo Pettersson

1 av 2

Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4, kände till anklagelser om övergrepp redan för två år sedan.

Han ångrar att ledningen inte agerade.

– Det finns tillfälle för självrannsakan hos alla inblandade, säger han.

Beslutet om att ställa in alla program med Martin Timell togs redan på torsdagen men blev offentligt först på fredagen. Det säger TV4:s kanalchef Fredrik Arefalk.

– Det hänger samman med hela situationen kring vår programledare där vi känner att det är ohållbart att fortsätta som att ingenting har hänt. Därför har vi valt att stoppa produktionen och upphöra med sändningarna av hans program och han är som sagt inte längre i tjänst hos oss.

Hur de tänker göra med ”Fuskbyggarna”, där Martin Timell är en av programledarna är inte klart än. Det är ett beslut som ska tas längre fram.

I pressmeddelandet som skickades ut på torsdagen skrev TV4 att de nya uppgifter som kommit fram ledde till att Martin Timell togs ur tjänst.

”Det har inte varit en hemlighet”

Fredrik Arefalk säger att framför allt andra medier delgivit dem ny information. Men han bekräftar samtidigt att flera allvarliga anklagelser kom till ledningens kännedom redan för två år sedan, vilket Nöjesbladet har rapporterat om.

– Ja, att vi och jag har känt till delar av Martins beteende, det är korrekt. Det har inte varit en hemlighet. Det här har skett under en lång tidsperiod och dykt upp med olika mellanrum.

Ni kände till anklagelser om sexuella övergrepp?

– Ja, jag tror att du tänker på en specifik händelse. De flesta uppgifter om Martin som jag vet är att han betett sig på ett sätt som inte är schysst på en arbetsplats. Han har sagt saker som är under all kritik. Sen finns det, det som jag känner till, ett ärende som är väldigt gammalt, sedan tio år tillbaka.

Precis, vi tänker på samma sak, med festen och badtunnan?

– Ja, precis, exakt. Den historien fick vi veta definitivt mycket mer om för två år sedan i samband med den utredningen vi gjorde då.

Ångrar att de inte agerade tidigare

Men då valde TV4 att inte agera mot Martin Timell. Han fick stanna kvar i sin position.

Fredrik Arefalk tycker att det är en befogad fråga varför kanalen inte valde att agera hårdare.

– I grunden handlade det väl om att den tolkningen gjordes just då eftersom personen där inte ville driva saken vidare så var vår analys var då att vi inte heller kunde driva saken vidare. Jag kan tycka att den som enskild händelse borde ha lett till en annan bedömning från oss.

Du känner i efterhand att de åtgärder som vidtagits nu borde ha skett då?

– Ja, det känner jag.

– Det finns tillfälle för självrannsakan hos alla inblandade.

Ångrar du dig personligen att ni inte agerade?

– Ja, det gör jag.

Tidigare medarbetare som Nöjesbladet har varit i kontakt med anser att flera chefer på TV4 bör avgå till följd av den bristfälliga hanteringen.

– Jag hoppas att vi får chansen att fortsätta men det är ju inte mitt beslut. Förhoppningsvis så har vi lärt oss någonting och kan blicka framåt istället och göra ett bättre jobb framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM