Wallgren: ”Inte fel att vara vig som 62-åring”

Lämnade SVT efter 27 år – för att satsa på yoga

1 av 5

avCecilia Wugk, Emelie Anderberg

NÖJE

Stressen blev till slut för mycket för nyhetsankaret Ulf Wallgren.

Efter 37 år i mediebranschen, varav 27 år på SVT, valde han att lämna yrket för att sadla om till yogainstruktör.

– Jag har precis börjat ställa om och det är inte särskilt lätt, säger han.

Ulf Wallgren, 62, är känd för att leverera nyheter till miljontals tv-tittare. Nu har han bytt bana och möter i stället elever i en yogastudio på Östermalm i Stockholm. Sedan ett år tillbaka undervisar han i medicinsk yoga – en träningsform som han menar passar alla. Han kom själv i kontakt med yoga för sex år sedan, när han var väldigt stressad.

– Jag hade en period i livet när det var mycket privat, det var tungt på jobbet och jag kunde inte varva ner. Det var som att jag var lugn på ytan, men inuti snurrade det för fullt. Då insåg jag att jag var tvungen att göra något åt det, säger Ulf Wallgren.

Han fick då tips om meditation och yoga och efter att ha provat på flera olika varianter, fastnade han till slut för medicinsk yoga.

– Jag blev lugn, mindre orolig och dessutom gladare på köpet. Jag blev även lite vigare, vilket inte är fel för en 62-åring, säger han.

Kändes självklart

Steget från att utöva till att själv instruera kändes naturligt efter att han hört sina kollegor prata om stress och spänningar i kroppen.

– De kände sig stressade och oroliga och då tänkte jag: ska jag hålla det här fina för mig själv, eller ska jag dela med mig? Då kändes det rätt självklart, säger Ulf Wallgren.

Att ta steget från nyhetsankare till yogainstruktör fick många att reagera, men reaktionerna var övervägande positiva.

– Det har varit så mycket kärlek att det inte har varit något problem. Jag började undervisa för mina kollegor på jobbet, och då kände jag lite ”hur ska de ta det här?”. De var ju vana vid att se mig i kostym och slips. Men de tyckte bara att det var kul och härligt, säger han.

”Inte särskilt lätt”

Ulf Wallgren gjorde sin sista sändning i SVT på nyårsdagen. Omställningen från tv-profil till yogainstruktör pågår därför fortfarande.

– Jag har börjat ställa om, men det är inte särskilt lätt. Jag har jobbat i 37 år inom media och 27 år på SVT. Det tar ett tag innan man byter från det ena till det andra. Men jag är på god väg.

Trots det saknar han sina gamla arbetskamrater, och flera av dem beskriver han som goda vänner.

– Vi jobbade tätt inpå varandra under stress och press och då lär man ju känna varandra väl. Strålkastarljuset saknar jag inte än, men kanske kommer det ett sug efter att få sitta där igen. Nu får jag känna suget efter att sitta på yogamattan i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM