’Jag kände inte igen mina barn’

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Skådespelaren låg nedsövd i tre veckor efter fästingbett

1 av 4
SVÅRA KRAMPERJohan Ulveson berättar nu om vägen tillbaka efter att ha drabbats av TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation. ”Det började som en förkylning med lite feber”, säger skådespelaren som fick föras akut till sjukhus när hans tillstånd försämrats så drastiskt att han inte kände igen sina barn. Svåra kramper gjorde att läkarna tvingades hålla honom nedsövd i tre veckor - utan att veta om han skulle vakna.

Han drabbades av hjärnhinneinflammation och låg nedsövd i tre veckor.

Nu avslöjar Johan Ulveson vad som fick honom att åka in till akuten.

– De har berättat för mig att jag inte kände igen ­våra barn, säger han i DN.

I slutet av augusti 2013 blev det känt att skådespelaren Johan Ulveson, 60, hoppade av teaterpjäsen ”De 39 stegen”.

Till en början var det oklart vad som egentligen hade inträffat och det skulle dröja innan hans anhöriga kunde få svar på vad som hade drabbat den folkkäre skådespelaren.

Efter ett par veckor kom beskedet: Johan Ulveson hade insjuknat i den fästingburna hjärnhinne­inflammationen TBE.

Kom smygande

Vägen till att bli återställd har varit tuff och ­Johan Ulveson har tidigare berättat att han låg nedsövd i tre veckor utan att någon visste om han någonsin skulle vakna igen.

På fredag gör han scen­comeback på Göteborgs stadsteater i föreställningen ”Tartuffe”. Inför premiären berättar Ulveson om upprinnelsen till den dramatiska tiden på sjukhus.

Sjukdomen kom smygande.

– Det började som en förkylning med lite feber och stark trötthet. Jag stannade hemma några dagar men sedan kommer jag inte ihåg så mycket, säger han i en ­intervju med Dagens Nyheter, DN.

Tvingades sövas

Till slut kunde man inte bortse från de starka varningssignalerna.

– De har berättat för mig att jag inte kände igen våra barn och då åkte vi iväg till akuten. Där fick jag väldiga kramper så de blev tvungna att söva ner mig. Sedan låg jag nedsövd i tre veckor. Till en början visste de inte vad jag hade drabbats av, ­säger han.

”Oerhört tacksam”

I intervjun berättar Johan Ulveson att han förblev sjukskriven i tio månaders tid men att han i dag inte ­lider av några men. För ­Göteborgs-Posten, GP, har han tidigare berättat om sin reaktion när han fick höra den goda prognosen.

– Jag blev liksom ... du vet ... alldeles mild mot min omgivning. Så oerhört tacksam, har han sagt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN