Nöje

Holmgren får passa sig för Friends-Tony

NÖJE

Det är gott om guldkorn även för dansbandsvänner på nyutkomna samlingsplattan "Poppärlor 05" (Doremifa).

Friends-Tony solodebuterar.

Och Cleo Nilsson fortsätter att imponera i flera nya sånger.

Ida Hedberg gör en innerlig duett med Daniel Asp på "Poppärlor 05".

Ida Hedberg gör en innerlig duett med Daniel Asp på "Poppärlor 05".

Foto: TV3

"Poppärlor 05" ges ut under namnet Heartband, som är ett sätt för entreprenören och låtskrivaren Göran Nolander att samla nya och etablerade artister under samma tak, ungefär som Bert gjorde i många år på Aktuell Musik-skivorna.

Nolander har spottat ur sig skivor. "Poppärlor 05" är den tredje plattan på ett halvår - och nivån är förbluffande hög. Ofta ställer oväntade konstellationer upp på Heartband-skivorna. Här finns säljande låtar med Christer Sandelin, Tommy Ekman och Charlotte Perrelli. Gamle Blond-medlemmen Gabriel Forss är tillbaka med gospelinfluerade Glorious, som har Stephan Berg som hovkompositör. Och Carina Jaarneks halvt bortglömda pärla "Lust" får nytt och lyckat liv.

Cleo Nilsson från Cleo & Grabbarna öppnar starkt med den jublande Shania Twain-pastischen (populärt med såna nuförtiden) "Add a little love". Cleo sjunger med bett och hetta och har mycket country i rösten. Hennes andra bidrag visar på sångerskans enorma bredd: "Så ensam" är en hjärteknipande ballad om saknaden efter en förlorad vän. "Kan vi höra samma fågelsång", sjunger Cleo. Det börjar likna genombrott, banne mig.

Mathias Holmgren får se upp när Tony Haglund från Friends äntligen begår solodebut med "Allt som jag ger".

Det är en låt i samma discopoppiga genre som Holmgren satsar på i sin solokarriär. Tony, som jag en gång hoppades skulle ta över i Barbados, visar här att han inte är uträknad.

Fler pärlor: Ida Hedberg från "Fame Factory" och sångarfyndet Daniel Asp gör duettballaden "Jag ger mitt liv till dig" till en alldeles innerlig upplevelse. Mycket påminner om det våra unga dansband gör, som Lotta Arturén (yes box, hon är syster till Drifters förra sångerska Marie Arturén) i "Next time you kiss", modern dansmusik med drag åt countryhållet.

Vackrast är den sinnliga och nyskrivna bröllopsvisan "När kyrkklockor slår", som framförs av Maria Spångberg och Johannes Nyberg. Om den upptäcks kan den bli en klassiker på framtidens bröllop.

Och kanske kan nyheten att Marcus Öhrn, publikfavorit i "Fame Factory", fortsätter i god stil med egna bandet Öhrn, locka fansen att köpa den här skivan. Det finns något för alla smaker på "Poppärlor 05". Missa den inte!

Patrik Rasmussen lämnar Date, rapporterar Får Jag Lov i sitt färska sommarnummer. Trist för Date, ännu tristare för publiken. Var det jag som skrev om försämrad uthållighet hos de unga dansbanden häromveckan?

Till sist lyfter jag högt på hatten för Bert Karlsson, 60 år i dag. Svensk dansmusik hade inte funnits utan honom.

Michael Nystås

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje