Nina Campioni: Är vi inte värda mer SVT?

I nio år nu har Skavlan fått ställa idiotiska frågor till sina gäster – nu får det vara slut

1 av 4
NÖJE

I nio år nu har Skavlan fått ställa idiotiska frågor till sina gäster.

Är vi inte värda mer, SVT?

”Så du har städhjälp, tvätthjälp OCH en sambo?

(paus för skratt).

Frågan är rimlig och till och med lite rolig. Om den vore ställd till en professionell lokalvårdare. En städare som inte vill ta med jobbet hem liksom.

(paus för skratt).

Problemet är att frågan och de efterföljande frågorna kring städningen och vem som lagar maten i hemmet inte är ställt till Årets Lokalvårdare utantill Årets Idrottare alla kategorier i EUROPA, Sarah Sjöström.

Kan man då inte hitta på något mer intressant att prata om i fem minuter på bästa sändningstid än vem som städar hennes lägenhet? När Fredrik Skavlan svamlar vidare om huruvida Sarahs lägenhet ens är tillräckligt stor för att hon ska behöva städhjälp så får hans gäster rycka till undsättning och ställa mer relevanta frågor.

Joel Kinnaman undrar över hur noga Sarah är med just maten. En idrottare av hennes kaliber måste väl få i sig stora mängder för att bli framgångsrik? Som om han själv vore irriterad över programledarens tafflighet.

Skavlan är en usel intervjuare

Tyvärr blir det också kvällens enda relevanta fråga till Sarah. Varför? Jo, för Fredrik Skavlan är helt enkelt ingen bra intervjuare, han lyssnar inte på sina gäster (respekterar han dem ens?) och han aktar sig noga, noga för att prata om saker som faktiskt betyder något. Skulle det bränna till, ja då blinkar vi lite lätt till kameran och återgår till trevligt fredagsmys.

Och visst, jag förstår det, Skavlan är ett underhållningsprogram och inte Uppdrag Granskning men jag tycker ändå att svenska folket är värda mer på bästa sändningstid.

Det blir än hårresande när man tänker att Skavlan dessutom har en hel redaktion bakom sig - NÅGON i hela staben borde väl rimligtvis kunnat kika fram bakom skämskudden på redaktionsmötet och påpeka att vi ”kanske inte ska prata hushållssysslor med Europas bästa idrottare?”. Och varför inte fråga Kinnaman?

Städar han sitt lyxiga boende själv i Los Angeles? Nej, men med honom måste vi prata om jobbet, hans nya tv-serie och anklagelserna mot Kevin Spacey. Sedär, en allvarlig fråga. Är det kanske så skrattretande att det blir krångligt för Skavlan först när det är en kvinnlig gäst?

Måndagens snackis på jobbet är alltid hur dålig Skavlan var

”Men du då, gör bättre själv då!?” tänker du läsare kanske nu. Och, ja, det är lätt för mig att sitta här, tycka och kritisera. Men jag tror helt ärligt att jag skulle göra bättre själv!

Ta det som en utmaning, Fredrik! I nio år nu har Skavlan fått ställa idiotiska frågor till sina gäster (minns ”hatar du män?” till Zara Larsson, herregud) och som en kompis sa till mig häromdagen: ”Måndagens snackis på jobbet är alltid hur dålig Skavlan var i fredags”. Är vi inte värda mer, SVT?

Intervju från 2010 med Fredrik Skavlan: ”Jag tål att bli kallad sexist och psykopat”

ARTIKELN HANDLAR OM