Filmteam nära dö i bilkrasch

NÖJE

Det var nära att filmen "Naken" - som har premiär i dag - aldrig blev av.

En bil körde mot inspelningsplatsen i hög hastighet och kraschade mot en lyktstolpe - bara några meter från hela filmteamet.

Foto: MATHIAS LANDEFJORD
Olyckan skedde mitt framför ögonen på Henrik Norberg.

Långfilmen "Naken" har galapremiär på Filminstitutet i Stockholm i kväll. En rad kända personer medverkar i filmen, bland andra Victoria Silvstedt, Tuva Novotny, Anna Järphammar, Emil Forselius och Felix Herngren.

Mitt under en tagning hotades flera personer i filmteamet att dödas av en bil som i hög hastighet körde rakt mot inspelningsplatsen.

Bara några meter från teamet körde bilen in i en lyktstolpe.

"Jag tänkte - nu dör jag"

- Jag hann tänka "nu dör jag, och sedan dör alla bakom mig", säger Torkel Knutsson, som tillsammans med brodern Mårten Knutsson har regisserat filmen.

Mannen som körde bilen, en person i 30-årsåldern, hade somnat vid ratten.

Han klarade sig utan skador, och bad efter kraschen teamet om ursäkt.

- Vi var helt förstörda efteråt. Vi fick ställa in inspelningen, säger Torkel Knutsson.

Scenen spelades in i närheten av Drottningholms slott i slutet av juli 1998. Peter Siepen är en busschaufför som slänger av huvudpersonen Henrik Norberg från bussen.

Såg bilen komma körande

Han hade precis gått över till andra sidan av vägen när han såg bilen köra mot teamet i hög hastighet.

- Det var det läskigaste jag har varit med om i hela mitt liv. Hade inte stolpen varit där hade det varit kört, säger Henrik Norberg.

För att hedra det som räddade filmteamet från bilkraschen har bröderna Knutsson nu fört in ett tack till lyktstolpen i filmens eftertext .

Lisa Abrahamsson