Arvingarnas nya platta värd 5 plus

NÖJE

Högklassigt, Arvingarna!

Bandets åttonde studioalbum, "Diamanter" (Musikverkstan), får Aftonbladets högsta betyg.

Det är årets hittills starkaste dansbandsskiva.

Foto: RICKARD KILSTRÖM
Uppdaterad dansbandspop med klar hitpotential.

”Diamanter” för bandet åter till frontlinjen i svensk dansmusik. Det spännande och nyskapande samarbetet med producenten, förre Europe-gitarristen Kee Marcello, har gett impulser, som anades redan på singeln "Om du vill ha mig" i maj i år.

Jag har levt med plattan under större delen av förra veckan. Jag kan lova att den slår "Lime" (Musikverkstan) i låtstarkhet. Skivan inleds med en septett sånger som är bland de starkaste jag hört på ett svenskt dansbandsalbum.

Popbomben "Om du vill ha mig"

öppnar, och följs av pojkbandsballaden "Ta mig till det blå", med ett körparti i refrängen som liknar Michael Jacksons "Earth Song". Titelspåret, en av tre sånger av Niklas Hillbom från Jumper, är stark Jumper-pop med Arvingarnas ende riktige rockstjärna, Tommy Carlsson, på hes sång.

Kee Marcellos "Madelene" är en av skivans bästa sånger, en jublande refräng av allsångssnitt och ett makalöst driv i kompet.

Bhonus-Bosse Larsson har med "En man för dig" skrivit sin piggaste låt sen "Julia" på Kindbergs femplusalbum i februari: "Jag får bli din picknick-korg", sjunger Casper Janebrink.

Balladen "Tro mig" är fin (introt lånat från Chicagos 80-talshit "You're the inspiration") och lyssna på "paapaapaa"-körerna i Niklas Hillboms "Sjunde himlen". Puh.

Soundet är blankpolerat,

det är uppdaterad dansbandspop, partymusik med attack och bett och frustande spelglädje, och stämsången, Arvingarnas kanske främsta kännemärke, är fullödig. Arvingarna har i intervjuer talat om influenser från AC/DC, men, nja, jag skulle snarare säga Def Leppard och Bon Jovi, det finns en hel del fräcka gitarr-riff och körer som lånar betydligt från den melodiösa 80-talshårdrocken.

"Marie" låter soundmässigt som Gyllene Tider och Christer Sandelins hit "Den hon vill ha" i skön allians. De enda låtar som inte riktigt platsar bland de 16 spåren på den här fullmatade skivan är latinoflörten "Rakt in i hjärtat" och gapiga "Du fick mig att öppna mina ögon". Men det förändrar inte mitt helhetsomdöme av Arvingarnas och årets hittills starkaste dansbandsgiv.

Ta också en extra titt

i det påkostade texthäftet, tryckt på dyrt, blankt papper. Det är många personer på bilderna, tror man tills man upptäcker att alla roller görs av bandmedlemmarna själva - Casper och Kim som kvinnor, Tommy som snobbig bartender, Lasseman som tuff dörrvakt och Casper (igen) som dansbandsnörden som står i ett hörn och viftar med Arvingarnas "Lime"-cd.

Självdistans, tror jag det kallas.

Plusguiden

Michael Nystås