Wadling: Jag kan inte turnera längre

avKlas Granström

NÖJE

Kroppen är för trasig – tvingas ändå jobba

Foto: Foto: SCANPIX
HAR HEMLIGT PROJEKT Freddie Wadling har inga planer på att lägga karriären helt på hyllan. ”Än så länge är det ett hemligt projekt, men jag kan säga så mycket att Kalle Gustafssons Svenska Grammofonsällskap är inblandad i detta”, säger han.

Just nu är Freddie Wadling ute på en stor turné genom Sverige.

En turné som ser ut att bli hans sista.

Wadling har smärtor i hela kroppen och svårt att andas. Bland annat orsakat av sjukdomen KOL.

När Nöjesbladet träffar den riksbekante estradören inför den långa rad av spelningar med Bond-låtar som han reser runt landet med, har repetitionerna precis startat. Freddie Wadling, 60, möter upp med hustrun Bella vid sin sida. Han stödjer sig tungt mot en oljad käpp i mörkt trä med handsnidad huvudknopp.

”Måste betala hyran”

– Det är skitjobbigt att gå på scenen och att resa är än jobbigare. Jag har svårt att ta mig fram, säger Freddie innan vi slår oss ner inne på ett hotell vid Skansen.

Han fortsätter:

– Det var egentligen inte meningen att jag skulle göra en turné, det blev ett missförstånd mellan mig och min bokare och jag blev tvungen för jag behöver pengar till hyran. Jag kan inte turnera längre, det går inte rent fysiskt. Det måste bli punktspelningar i så fall, säger Wadling.

”Kan knappt andas”

Smärtorna orsakas bland annat av lungsjukdomen KOL, ett svårt ryggproblem som funnits sedan födseln, samt diagnosen järnbrist. Det sistnämnda gör att Freddie inte får ut syret i blodet ordentligt.

– Jag har så kraftig KOL att jag knappt kan andas ibland. Jag får den där sugrörskänslan när man inte får luft, säger Wadling.

I en intervju med Aftonbladet 2009 berättade också sångaren mer om sina ryggproblem.

– Min rygg är ju helt paj förstås. Jag har en förskjutning i ryggraden som gör att jag blir orörlig. Jag kan faktiskt varken stå eller gå. Jag måste sätta mig efter 20, 30 meter, känns som att hela skiten ska gå av. Bröstbenet är ju helt av. Jag har en bröstkorg som slår som två saloondörrar, sa han.

För en bred publik är Freddie Wadling främst känd från sina många gästframträdanden med Fläskkvartetten. Men sångaren har också genererat en rad svarta rubriker för sitt narkotikabruk – bland annat har han tidigare dömts för narkotikasmuggling.

Spelar tv-spel

Trots en del bakslag i karriären så har Wadling inga tankar på att pensionera sig. Det finns även planer på att ge ut en ny platta.

– Än så länge är det ett hemligt projekt, men jag kan säga så mycket att Kalle Gustafssons Svenska Grammofonsällskap (i Göteborg red anm) är inblandad i detta. Där får jag väl använda de låtar som ingen tidigare velat ha, säger Freddie Wadling.

Vid sidan av musiken har tv-spel blivit en av favoritsysselsättningarna för att hålla tankar på sjukdom och annat ont borta.

– Jag gillar den känslan när man kommer in i något så mycket att man glömmer det som finns runt en, som smärta och annat. Jag känner samma sak med både musik och tv-spel, menar Freddie.

ARTIKELN HANDLAR OM