”Saknar inte bögskämten”

NÖJE

Schönning sparkad – anklagar ”Äntligen hemma” för sexism

1 av 3 | Foto: ÄR SJÄLV GAY Jimmy Schönning gick ut på sin blogg och berättade att ”Äntligen hemma”-redaktionen drog skämt om homosexuella på sina möten.

Programledaren Jimmy Schönning, 44, går till hårt angrepp mot ”Äntligen hemma” efter att ha sparkats ut ur produktionen.

Arbetsplatsen är den mest sexistiska han någonsin jobbat på, menar han.

– Jag kommer inte att sakna bögskämten.

Inredaren Jimmy Schönning har fått sparken från ”Äntligen hemma” efter sex år som programledare. Nu väljer han att berätta om den arbetskultur som, enligt honom, känns befriande att lämna.

– Något jag inte kommer att sakna är bögskämten från våra programledarmöten, skriver Schönning, som berättade att han var gay i tidningen QX i höstas, på sin blogg.

– Jag har aldrig arbetat på en så sexistisk arbetsplats.

Timell: Nonsens

Programledarkollegan Martin Timell håller med Schönning om att det skämtats friskt på redaktionen, men att det skulle vara av en sexistisk karaktär avfärdar han.

– Nej, det är nonsens. Jag förstår att han är ledsen över att ha tvingats sluta. Men en sådan stämning håller jag inte med om att det finns. Jag tycker att det är jättetråkigt att han lämnar programmet.

Även Lulu Carter tycker att det är tråkigt att Schönning tvingats gå.

– Men vi är vänner privat så han kommer fortfarande att finnas kvar i mitt liv, säger hon.

Sexistanklagelserna mot arbetsplatsen vill hon inte uttala sig om.

– Det finns bra saker och det finns dåliga saker med arbetsplatsen. Men det där får stå för honom, säger hon.

Utöver arbetskulturen menar Jimmy Schönning även att hans avsked skedde oerhört oproffsigt och att det därmed smakade illa.

”Oacceptabelt”

Maria Mowbray, biträdande programchef på TV4, förklarar att sexistanklagelserna kommer att tas vidare i organisationen.

– Om det är så är det givetvis oacceptabelt och vi ser väldigt allvarligt på all form av mobbning och sexism. Vi kommer att ta den här frågan vidare, säger hon.

Enligt henne är anledningen till att Jimmy Schönning fick sparken att programmet vill förnya sig.

– ”Äntligen hemma” är ett program som rullat i många säsonger och då och då gör vi förändringar. Ibland betyder det att profiler byts ut, säger hon.

Det är ännu oklart vem som kommer att ersätta Jimmy Schönning.