Folket: Hon är segraren

avChristoffer Nilsson, Frida Söderlund, Helena Trus, Martin Gustafsson

Nöjesbladets unika enkät visar att Loreen vinner: Det känns så himla bra

Foto: Robin Lorentz Allard
Nöjesbladets unika enkät visar att svenska folket tror på Loreen och hennes bidrag. ”Jag trodde inte att jag skulle få den responsen jag har fått”, säger hon. Undersökningen visar även att folket tror på hennes chanser i Baku.

Svenska folket har sagt sitt.

Loreen kommer att ta hem en brakseger i kvällens final.

Svenska folket har höjt rösten.

Schlagerexperterna har korat sin favorit.

Cint har statistiken och alla är eniga.

Fyra deltävlingar och en andra chans senare är Melodifestivalen framme vid finalen i Globen. Men det behövdes bara den första deltävlingen i Växjö – sedan var den stora vinnaren redan funnen.

I alla fall om man ska tro Aftonbladets unika undersökningar.

Med 20 procent av rösterna står Loreen näst intill ohotad inför segern i kväll.

– Åh, det känns så himla bra. Jag trodde inte att jag skulle få den responsen jag har fått, jag förväntade mig ingenting, säger Loreen.

”Viktigt att köra hårt”

Danny Saucedo, som föll på målsnöret mot Eric Saade förra året, verkar gå samma öde till mötes under kvällens final. Trots ett halvår av träning och ett påkostat shownummer vill inte svenska folket se honom som segrare i Sverige. Utan på en fjärdeplats.

– Det är därför jag känner att det var så viktigt att köra så hårt på genrepet, den internationella juryn delar ju ut sina poäng utifrån hur det gick nu, säger han.

Däremot tror svenska folket att han har stor chans i Eurovision song contest i Baku, Azerbajdzjan.

– Det är intressant det där. Många tror att det kommersiella kommer att klara sig bra utomlands, men det är inte det de vill ha själva. De vill ha något personligt i stället. Vilket är väldigt roligt, ­säger Lauri ­ Löfveblad på Cint.

36 procent av svenska folket tror att Loreen kommer att vinna Eurovision song contest.

– Jag är så otroligt tacksam för att de uppskattar det jag gör, mer avskalat, inte så maxat som det brukar vara, säger Loreen.

Hon har ett stort försprång före Danny, och även före Lisa Miskovsky och Thorsten Flinck som spås ta andra- och tredjeplatsen.

– Loreen står i en egen klass med nästan den dubbla procentsatsen. Man kan tryggt säga att hon vinner i kväll, men när det gäller andraplatsen så kan felmarginaler ändra allt, säger Lauri Löfveblad.

”Vill ha mognare musik”

Längre ner på resultatlistan finns skrällen Björn Ranelid och Sara Li. Trots att duon tog sig direkt till finalen från deltävlingen i Leksand tror bara sex procent på eventuell riksseger.

– Det är tack vare att ­åldern på den största åldersgruppen ligger mellan 26 och 45 år som Ranelid och Flinck tagit sig vidare. De vill ha mognare musik, vilket gör det svårt för pojk– och flickbanden, säger Lauri Löfveblad.

Många är dessutom fortfarande tveksamma till Björn Ranelids medverkan i Melodifestivalen.

Inför finalen säger bara 16 procent att Ranelid har gjort musiktävlingen roligare.

– Det där vet jag ju om. Vad ska jag säga om det? Om de inte tycker att jag ska vara där så får vi väl ta bort 50 Cent, Eminem och Leonard Cohen, att vi tar bort dem som inte sjunger, säger Björn Ranelid.

Först i kväll vet vi med all säkerhet vem som får representera Sverige i Eurovision song contest.

Allt pekar mot att Loreen tar med sig den svenska flaggan till Baku i maj.

Så gick årets schlagerenkät till

Undersökning är genomförd av Cint för Aftonbladet med 1 000 nationellt representativt utvalda svarande enligt kön, ålder och region mellan 15 och 80 år gamla, från 48 av Sveriges ­ledande undersökningspaneler under perioden 6–9 mars 2012. Cint har gjort undersökningar på två Eurovision song contest-finaler och fått fram rätt vinnare båda gångerna. De har dessutom prickat in runt 13 andra placeringar helt rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM