Gör allt för att de ska ändra sig, SVT

NÖJE

Höj gaget. Ge dem fria händer. Gör vad som helst.

Självklart ska SVT övertala Filip Hammar och Fredrik Wikingsson att lyfta Melodifestivalen i vår till en ny nivå.

Visst, programmet kan rulla på som det har gjort under 2000-talet i några år till. Kända artister och SVT-proffs turas om som programledare. Roger Pontare utklädd till fågelskrämma vinner vart tredje år.

Men någon på SVT har tänkt till. Och, som jag skrivit tidigare, så är Filip & Fredrik de enda som man, på rak arm, kan komma på även skulle kunna lyfta Melodifestivalen till en helt ny nivå.

Jag har inte bara följt hela deras tv-karriärer, utan även hört tankegångarna när de fortfarande jobbade på Aftonbladet och bara drömde om en tv-karriär.

Erkänner att jag inte kunde ana att deras stora allmänbildning, skarpsynta iakttagelser och ibland hämningslöst elaka humor, skulle kunna resultera i en sådan lyckosam slags verbal Jackass-underhållning. Numera är de också snabbtänkta programledarproffs, fast med galenskapen i behåll. Och om inget annat duger, tar de fram den akustiska gitarren. Man ska aldrig underskatta två leende trubadurer.

Det är det här vi måste få se i Melodifestivalen. Filip & Fredrik utan tvångströjor.

Deras nej måste bli ett ja. Starta operation övertalning, nu!

Nästan alla skulle vinna på det. Tv-tittarna får humorinslag som gör varje deltävling mer spännande. SVT får yngre tittare. Kanal 5 får gratisreklam för sina stjärnor. Och Filip & Fredrik själva skriver in sig i tv-historien, på allvar.

Att TV 4 (som en gång slängde ut Filip & Fredrik efter några program) då lika gärna kan visa testbild under de lördagskvällarna, kanske kan vara ännu ett (om än nedrigt) argument för dem att leda Melodifestivalen...

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM