Äntligen jul – nu kan jag lata mig

Foto: Trötthetens högtid Redan 2002, när bilden togs, var Fredrik Virtanen en mästare på att ”ta det lugnt”. I dag delar han med sig av sitt bästa tips för att slappa inför julhelgen: skriva långa ”årets bästa”-listor.
Foto: Gynning.
NÖJE

Ni har nog misstänkt det länge.

Alla dessa poänglösa årslistor som dränker tidningarna i december beror bara på att alla andra idéer är slut och tomma sidor behöver fyllas.

Men vi är värda det.

Jag gör det själv nu.

Skriver samma listor som jag själv inte bryr mig om när andra skriver dem, trots att jag vet att de är skrivna av personer med gott omdöme vars tips jag gärna tar.

Man tröttnar ju efter de första fem årlistorna.

Ändå skriver vi dem.

Det beror på att det är enkelt. För en gångs skull är det enkelt. Ingen analys, inga motiveringar, ingen större research, inga krav på elegans. Bara listor.

Och jag tror att ni har förståelse och förlåtelse. Visst har ni? Jag menar, jag fattar om du som är sjuksköterska nån gång per år bara promenerar förbi den där jobbiga gubben i rum 18 som bara vill ha sällskap men som är så sjukt tjatig.

Vi har jobbat hårt, vi har ansträngt oss, vi har tänkt till, vi har letat, rotat, underhållit, förklarat, avslöjat. Vi har verkligen gjort det. Vi har försökt efter bästa förmåga.

Vi har gjort allt som journalister är bra på, det som är en av de tre hörnstenarna i vårt förtjusande samhälle. Ibland gör vi det kefft, och det märks otroligt mycket när det är kefft, men vanligtvis gör vi det anständigt och väl.

Vi får det att se enkelt ut genom att anstränga oss utav helsicke.

Vi tar i mycket mer än ni tror. Vi drivs av mycket större eldar än vi ger sken av. Vi har patos. Vi har ambitioner. Vi har ständiga kval för att vi inte kan göra det bättre.

Men.

Till sist tar vi slut. Vi orkar inte mer. Vi är utmattade. Vi vill bara sova en stund. Vi vill äta choklad och dricka äggtoddy i vår älsklings famn. Vi vill öppna paket inslagna i värme och stjärnor.

Och Gud är god.

Gud förutsåg allt detta och kallade den månaden december. Gud gav dem av oss som är nördar chansen att bara skita i allt och skriva listor. Gud gav oss tillåtelsen att tråka ut våra läsare med listor.

Gud gav mig tillåtelsen att tråka ut just dig, just i dag.

Förlåt mig. Men förstå mig. Och ta tipsen på riktigt.

God jul!

ARTIKELN HANDLAR OM