FLICKORNAS FAVORIT

NÖJE

Darin Zanyar om kärleken, familjen – och skräckresan till Irak

1 av 5 | Foto: Mammas pojke För Darin kommer familjen och vännerna först. Trots framgången bor han kvar hemma. ”Han är ingen hårding utan han lyssnar. Det tycker flickorna om”, säger hans mamma Ashti.

Karriären går som på räls för Darin Zanyar, 19.

Men i Irak i somras blev han sjuk, och hans mamma blev livrädd.

– Det var som en mardröm. Han kräktes och jag trodde att han var förlamad, säger hon.

Tiden sedan Darin Zanyar kom tvåa i ”Idol 2004”, och etta hos folket, har varit intensiv. Tre album på två år, som alla toppat försäljningslistan, ”Allsång på Skansen” och turné med folkkära artister som Lena Ph och Magnus Uggla. Sveriges stadigast stigande stjärna behövde en paus.

Med bara en axelväska, kreditkort och pass bestämde sig Darin på stående fot på Arlanda att följa med sin mamma Ashti Zanyar, 47, till släkten i Irak.

– Det fanns en ledig biljett kvar så jag tänkte varför inte. Nästa dag skulle jag egentligen vara i studion, men ringde och sa att jag var i Kurdistan, säger Darin.

Fick hög feber

Den spontana resan gjorde att Darin varken vaccinerat sig mot polio, stelkramp eller difteri, som rekommenderas vid Irakresor. Under en utflykt i bergen, när temperaturen låg på över 40 grader, insjuknade Darin snabbt i hög feber.

– Jag var livrädd att Darin skulle dö. Jag tänkte att händer något nu kommer jag aldrig att förlåta mig själv för att jag lät honom åka med, säger Ashti.

Darin och hans mor tog ett tidigare flyg hem och efter några dagar tillfrisknade han. Ett stort antal släktingar på mammans sida dog i massakern i Halabja 1988.

– Jag klarade inte ens av att följa rättegången mot Saddam. Bara jag hör hans namn mår jag så dåligt, säger Ashti.

Julen är en tid då släkten samlas, men Darins mor- och farföräldrar får inte besöka Sverige. De får inte visum att besöka sitt berömda barnbarn, trots att familjen upprepade gånger skriftligen intygat att far- och morföräldrarna inte vill stanna i Sverige.

– Det gjorde ont på jularna när Darin var liten. Han kom hem från skolan och var ledsen och frågade om han också fick träffa sin farmor och mormor, säger Ashti.

Darin är inte intresserad av politik, men han är stolt över sitt kurdiska arv.

Både kurd och svensk

– Ibland när jag är utomlands så vet jag inte vad jag ska säga när folk frågar var jag kommer ifrån. Jag är ju kurd. Men jag är svensk också. Jag tycker att det är viktigt att vara stolt över sin bakgrund och jag har aldrig upplevt någon rasism för att jag är kurd. Kanske har jag haft tur, säger han.

Musikintresset fick han däremot med modersmjölken. Första tiden i Sverige kändes ensam för Darins mamma och musiken blev en tröst. MTV stod alltid på i bakgrunden. Redan när Darin lärt sig krypa öppnade han köksskåpen, drog fram kastruller och använde dem som trummor.

Familj och vänner viktigast

I andra ring hoppade han av gymnasiet för att satsa på sin dröm – ”Idol” och musikkarriären. Förutom den är familjen och de gamla vännerna fortfarande viktigast i hans liv.

– Det är viktigt att inte bli en annan än den man är. Jag tror inte att kändisskapet har påverkat mig någonting. Jag känner mig precis likadan som innan, säger Darin.

Darin är en lugn hemmakille som tillbringar lediga dagar med vänner, tittar på film och sjunger. Han håller kontakten med ett gäng tio personer från sin grundskoleklass. Några vilda krognätter blir det sällan, eftersom Darin är nykterist.

Dansar på Café Opera

– Ibland går jag till Berns eller Café Opera, för att dansa. Jag undviker ibland att gå till ställen med för mycket folk. Fast det är oftast inga problem. Folk kommer fram och pratar, men alla är trevliga.

Darin står sin syster Rosa, 23, mycket nära. De sms:ar och ringer varandra hela tiden. Några planer på att flytta hemifrån finns inte – det är alltför bekvämt.

– Jag trivs med att komma hem till familjen eftersom jag reser så mycket. Jag betalar ingen hyra, men städar mitt rum, lagar mat och handlar mat ibland.

Även för en ödmjuk person som Darin är allt inte fantastiskt med kändisskapet. Att ständigt ha trånande fans hängande, sovande och gråtande i sin trappuppgång är en extrem situation, som han tar med ro.

Är sig själv

– Även om jag är trött så krävs det ganska mycket för att jag ska bli otrevlig. Jag försöker att alltid vara mig själv, också med fansen.

Redan på dagis var Darin omsvärmad av tjejer.

– Jag har haft ganska många flickvänner, kanske fem–tio stycken. De första redan på dagis. Jag har varit kär på riktigt två eller tre gånger, säger han.

Finsk flickvän

Darin har också upplevt hjärtesorg. I somras tog förhållandet med finska flickvännen Madeleine af Enehjelm slut och sedan dess är han singel.

– Det är alltid bra om man kan prata med varandra om varför det inte fungerade. Inte bara bryta. Jag gråter inte så lätt. Jag får ut alla mina känslor när jag sjunger och står på scen.

I dag trivs Darin med singellivet, så länge han har musiken.

– Men skulle jag träffa någon så skulle det absolut fungera även om jag är borta mycket.

Vad söker du i en flickvän?

– Det är svårt att svara på. Man kan säga att hon ska vara på en massa sätt och sedan blir man kär i och passar bättre ihop med någon helt annan. Men hon ska ha en härlig personlighet och det är bra om hon gillar musik. Det skulle nog vara svårt att vara ihop med någon som inte gjorde det.

”Han är ingen hårding”

Ashti Zanyar är en stolt mamma och hon tror att vet varför sonen är framgångsrik.

– Han talar aldrig illa om andra människor och det är jag så stolt över. Han är ingen hårding utan han lyssnar. Det tycker flickorna om, säger hon.

Fakta

Darin om...

Kuriosa om Darin

Maud Cordenius