Eminem stämmer Apple

NÖJE

Kräver en miljon per nedladdning

Eminem tycker inte om att Apple säljer hans låtar vidare för nedladdning.

Nu stämmer hans skivbolag dataföretaget.

Och kräver upp till en miljon kronor per nedladdning.

Eminems bolag Eight Mile Style har stämt datajätten Apple för att de säljer hans låtar vidare för nedladdning.

Apple betalar visserligen bolaget pengar för varje nedladdning men Eight Mile Style menar att de aldrig har godkänt den typen av avtal.

– Det är en viktig fråga för musikindustrin eftersom det här har hänt många artister och många skivbolag, säger Norman Ankers, skivbolagets advokat till BBC News.

Vill ha en miljon per nedladdning

Enligt Eight Mile Style handlar konflikten om mellan 70 och 80 låtar som skivbolaget äger hela eller delar av rättigheterna till.

Och det är inga små summor bolaget vill ha. För bland annat copyright-överträdelser kräver de en klumpsumma på ungefär 500 000 kronor. Sedan vill bolaget också att Apple ska betala upp till en miljon kronor per överträdelse - med andra ord per nedladdning.

Representanter från skivbolaget säger att det inte är nedladdningen som sådan de är emot - utan att Apple säljer låtarna utan tillstånd.

– Generellt sett vill artister sälja sin musik. Vi vill ha vår musik nedladdad, säger Joel Martin från Eight Mile Style till BBC News.

Han tillägger att Apple ett flertal gånger har frågat bolaget om tillstånd att sälja deras låtar, men att Eight Mile Style har nekat varje gång.

Elisabet Wahl