Mode

Mannen som skor stjärnorna

Av: 

Julia Klingener

NÖJE

Exklusiv intervju med Christian Louboutin

Han gör skorna som får kvinnor över hela världen att bokstavligt talat se rött. Sofis mode har träffat skodesignern Christian Louboutin – och snokat reda på hemligheten bakom den välkända röda sulan.

Systrarna Olsen lever i dem, Sarah Jessica Parker har på sig ett par i nya ”Sex and the city”-

filmen och stilikonen Dita von Teese tycker att de skriker glamour.

Just nu är det bara ett par skor som är värda att synas i på röda

mattan, kändisarnas

favoritskor, Christian Louboutin.

För ett par år sedan ville alla tjejer ha en så kallad ”it”-väska att hänga runt armen. Numera väljer dock de flesta att bära på okända väskmärken och trenden anses mer eller mindre död.

Däremot har fokus flyttats nedåt och det får mer än gärna synas vad det är för skor man har på fötterna.

Under de senaste åren har Christian Louboutin fått kvinnor att bokstavligt talat se rött när det kommer till skoshopping.

För trots att många inte vet hur man ska uttala hans namn – lobotään – så är den knallröda sulan desto enklare att känna igen.

Slumpartad uppkomst

– Det var faktiskt en slump som gjorde att sulan kom till, säger Christian Louboutin, när vi träffar honom på varuhuset Saks fifth avenue där han under ett glamouröst event signerar skor åt kvinnor som köat länge för att få träffa sin modeguru.

– Sulan blev ett kännetecken

redan innan jag började tänka på den.

Den minst sagt lyckade slumpen inträffade i början av nittio-talet då Christian Louboutin var med och anordnade en modevisning där modellerna skulle bära skor med öppen tå. Han tyckte att det var något som saknades i

stylingen, men kunde inte sätta fingret på vad. Han fick då syn på en av sina anställda som hade på sig ett rött nagellack och kände direkt att en röd sula skulle matcha nagellacket perfekt.

De första skorna målades för hand och blev en omedelbar succé. Sedan dess ha den röda sulan blivit Louboutins signatur och är

numera så pass känd att han till och med ansökt om patent.

Christian Louboutin öppnade sin första butik i Paris för femton år sedan, och hans kollektioner inkluderar i dag allt från espadriller till ankelboots, pumps och stövlar. Härom året lanserade han även en exklusiv kollektion handväskor.

Stjärnornas favorit

Trots att skorna kostar från cirka 4 000 kronor och uppåt så verkar fashionistor och kändisar inte kunna få nog av dem.

– Inget är sexigare än en röd Louboutin-klack hävdar Lindsay Lohan, som är ett stort fan.

Även Christina Aguilera älskar klackarna och använde bara skor av märket under hennes ”Back to basic”-turne.

Systrarna Mary-Kate och Ashley Olsen syns i princip aldrig i några andra skor är Louboutins, och Ashley kallar Christian för sin bästa vän.

Varför älskar alla kändisar dina skor?

– Jag tror att det beror på att jag vet vad en kvinna vill ha, hur hon fungerar. Jag växte upp med min mamma och syster och fick det feminina naturligt i min uppväxt, det kommer från min barndom.

Och fast man skulle kunna tro att Louboutin överöser kändisarna med skor så har han faktiskt gjort det till sin policy att aldrig ge bort några skor gratis.

– Om saker ges till dig, så förlorar det värdet och du kommer

inte att avguda det, säger Christian.

– Så om du ser ett par skor på Angelina Jolie, Nicole Kidman

eller Cameron Diaz så vet du att de har fått betala för dem.

Satsa på färgglatt

Bestsellern bland Louboutin-skorna är en klassisk svart sko vid namn ”Decolette”, men frågar man Louboutin själv så tycker han att man ska satsa på färgglada skor i vår.

– Det är väldigt mycket klara, ljusa färger i vårkollektionen, ljusgrönt, rosa och gult. Sen har jag gjort en del lägre sandaletter, det är faktiskt inte höjden på skon som är det viktiga utan hur bågen är formad.

Liksom andra lyxmärken har märkets

design gett upphov till

en mängd kopior och Christian Louboutin ligger just nu i en rättslig tvist om att få sin röda sula patenterad.

Under tiden försöker en mängd andra skomärken haka på trenden, och i USA finns det till och med ett företag dit man kan skicka sina skor för att få en röd sula ditmålad. Men enklast är såklart att göra som den engelska it-tjejen Tara Palmer-Tomkinson, som tipsat om att vid enstaka kristillfällen fixa sulan själv med en flaska rött nagellack. n

ANNONS

Fynda elektronik! Just nu pågår MediaMarkts stora SOMMARREA med tusentals kampanjprodukter!

Extern länk från Mediamarkt

Fynda här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode