Game of thrones

”GoT”-stjärnan om att ersätta Gunvald i ”Beck”

Av: 

Rebecka Ljung

NÖJE

Kristofer Hivju om ”Beck”, Jesus och ”Game of thrones

Jo, nog har ”Game of thrones”-stjärnan Kristofer Hivju ett visst mått hybris. Men han vet om det, och är inte för fin för svensk polis-tv.

Nöjesbladet tog ett snack med norrmannen som spelar in något så ursvenskt som ”Beck”.

Vilda Tormund Giantsbane i fantasysuccén ”Game of thrones” har gjort norska Kristofer Hivju till en internationell stjärna. Efter guldbaggen för rollen i ”Turist” är han ändå tillbaka i Sverige.

I tre månader har Hivju filmat ”Beck”. När Nöjesbladet möter honom i Stockholm är han på gott humör, med bara två inspelningsdagar kvar. Lätt att känna igen med sitt röda skägg, både för reportrar och två tonåringar som vill ta en bild.

Spelar ”Beck”-polis

- Det har varit en fantastisk resa! ”Beck” är i en egen liga - the mothership of Nordic noir. ”Beck” berättar om personerna bakom de som utreder – och om varför människorna begått de hemska brotten. Det fascinerar mig.

Berätta om rollen!

- Jag spelar Steinar Hovland, en polis med skägg. Han är en empatisk man. En modern polis med moderna metoder, som tycker att det är samhällets fel att människor begår hemska brott.

Hur funkar det att ersätta Persbrandts karaktär Gunvald?

- Jag förstår vilket stor kulturellt fenomen ”Beck” och Gunvald är. Och Persbrandt är en fantastisk skådespelare. Men när jag ska gå in i något så hjälper det ju inte mig att tänka på hur fantastisk han är. Jag får försöka vara fantastisk själv. Hehe …

Tormund är tre Hivjur

Hur känns kontrasten mellan Beck och ”Game of thrones”?

- Fantastisk. Där har jag en dräkt som väger 18 kilo och nu går jag runt i en T-shirt. Och i ”Game of thrones” är det shakespeariansk spelstil. Det är big, life, death, kill! Här får jag spela på finare strängar. Det känns som att jag går från att spela kontrabas till violin.

Identifierar du dig med Tormund Giantsbane på något sätt?

- Haha, om du tar tre Kristofer Hivjur och placerar dem i ett rum med en back mjöd och tre svärd - då har du Tormund.

”Död som en sill”

Är det svårt att släppa rollen efter jobbet?

- Nej, det tycker jag inte.  Jag är inte schizofren! Jag är bara skådespelare. När jag dödar en massa människor, går med svärd i handen och skriker på jobbet, slipper jag sitta här och slå i bordet. Det är faktiskt svårare för mig att sitta på bussen, helt stilla.

Hur går det för Jon Snow?

- Vad som sker nu är upp till gudarna, för vi är off the books. Men sist jag såg honom blev han huggen i hjärtat och låg död som en sill. Jag försökte få ur George RR Martin vad som ska ske, men han sa inget.

Känns igen på stan

Det finns många hatade karaktärer i ”Game of thrones”. Vilken gör dig arg?

- ”GOT”-karaktärerna är väldigt tydliga, men skådespelarna skiljer sig otroligt mycket från sina roller. Så när vi tar en öl efter inspelningen är det bara fina typer. Precis som i ”Beck” har rollfigurerna hamnat i en situation som gör att de begår en oförrätt mot en annan människa. Men det finns ingen ond människa.

Så du tycker som din polis i ”Beck”?

– Jag har blivit polisen jag spelar! säger Kristofer Hivju med ett skratt.

Har du läst manus för nästa ”Game of thrones”-säsong?

– Nej, inget. Men säsong sex har fått grönt ljus. Fast nu ska jag ha semester med familjen.

”Vi är lite nomader”

Hur fungerar ditt resande med familjelivet?

– ”Game of thrones” har vi spelat in i Belfast, och då kan jag flyga fram och tillbaka. Här är jag 50 minuters flygresa hemifrån, så så fort jag har en ledig dag är jag hemma i Oslo. Det handlar om prioriteringar. Jag säger nej till vissa saker, för jag är en familjeman. Familjen har varit här, och när min fru som är dokumentärfilmsregissör jobbar, följer jag med henne. Vi är lite nomader, och barnen älskar hotellrum.

Blir du ofta igenkänd?

- Ja! I Stockholm känner hälften igen mig för ”Game of thrones” och hälften för ”Turist”. Det var samma i Los Angeles. Det är jag stolt över. Fifty seconds of fame, eller hur heter det? Men det stämmer inte. Den varar i 15 månader. När man går ut i strålkastaren vill man att någon ska stå och applådera. Så enkla är vi skådespelare. Vi är clowner.

”Jesus har bidragit mycket”

Vilken är drömrollen nu?

- Jag har lust att göra Jesus, alltså. Jag tror Jesus var en lite mer maskulin typ än han framställts. Och jag tycker att Jesus har bidragit mycket.

Tänker du ett allvarligare drama eller en komedi…?

– När jag ville bli skådespelare, hyrde jag Nationaltheatret och satte upp en föreställning. Jag satt inte och väntade på att få komma in på en skola först. Det finns en passivitet i skådespelaryrket, men om du vill berätta nåt – berätta! Du behöver en plats och en publik, och förhoppningsvis kommer nån att klappa.

Så när det blir dags att spela Jesus, löser du det?

– Ja.

Vann en guldbagge

Namn: Kristofer Hivju. Ålder: 36 år. Bor: Oslo, Norge. Familj: Hustrun Gry Molvær Hivju och deras barn. Gör: Skådespelare, producent och manusförfattare. Bakgrund: Många roller i tv-serier och teaterpjäser - främst norska. Känd för ”The Thing” (2011), ”After earth” (2013) och som Tormund Giants­bane i HBO:s ”Game of thrones” - och fick guld­bagge för birollen i ”Turist” (2014). Aktuell: I ”Game of thrones”, som ska få en sjätte säsong, och i tre kommande ”Beck”- filmer.

Detta är Steinar Hovland

En helt ny Beck-karaktär. Hur han kommer in i gänget får inte Hivju avslöja.

Steinar Hovland är en polis med mycket empati för brottslingarna.

Han anser att det är omgivningens fel att de begår brott.

Kristofer Hivju ville prata svenska, men Beck-teamet föredrog en helt norsk rollfigur, vars mamma är svensk.

Steinar Hovland har bytt sin norska polislegitimation mot en svensk.

Han beskrivs som en ersättare för Mikael  Persbrandts Gunvald, men de är väldigt olika.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Game of thrones