Måns slåss – mot homofobryktena

Reporter: Torbjörn Ek

Publicerad:

Mötte fans och press för att svara på tuffa frågorna

1 av 5 | Foto: Peter Wixtröm
mMassor av intervjuerUnder Eurovision in concerts pressträff gav Måns över 35 intervjuer till fans, Eurovision-sajter och bloggare, men också till några av de största dagstidningarna i Holland och Österrike, flera stora holländska tv-program och journalister från Spanien och Frankrike.

Här bekämpar Måns Zelmerlöw sitt största hot i Eurovision: ryktena om att han skulle vara homofob.

Med stöd från svenska gaytidningen QX:s redaktör charmade han fans och journalister i Amsterdam.

– De tuffa frågorna som jag räknat med kom mycket mer sällan än jag trodde, säger han.

De tuffa frågorna han förberett sig på uteblev nästan när Måns Zelmerlöw, 28, mötte journalister och Eurovision-bloggare under fan-eventet Eurovision in concert i Amsterdam på lördagen.

– Det var ju homofobgrejen jag väntade på, men det kom bara en fråga om det, säger Måns Zelmerlöw.

Fruktade problem

När han stod som segrare i Melodifestivalen plockade brittiska gaynyhetssajten Pink News och stora dagstidningen Independent upp hans ord i ”Pluras kök” från 2014 där han under en middag säger att ”det inte är lika naturligt” med homosexualitet som heterosexualitet.

– Det är faktiskt en av anledningarna till att jag är här i Amsterdam. Det känns ju lite som ett hbtq-event för det är mycket gayfans här och jag vill visa var jag står i hbtq-frågan, säger Måns Zelmerlöw.

Men under de över 35 intervjuer han gav under lördagen kom frågan bara upp en gång, från den holländska gaytvkanalen Out TV.

– Jag var rädd att det fortfarande skulle vara ett problem i Eurovisionkretsar, men det kändes som att det är ganska utrett och att de verkligen har lyssnat på det som jag har sagt och det som har skrivits. Samtidigt kändes det lite som elefanten i rummet, så jag blev glad när frågan väl kom. För då fick jag berätta för åtminstone ett av teamen och då kan det förhoppningsvis sprida sig också, säger han.

Blossade upp igen

Med sig på resan till Amsterdam har Måns Zelmerlöw varken management eller skivbolag. Som turné­l­edare agerar i stället Ronny Larsson som till vardags är redaktör på Sveriges största gaytidning, QX.

– När jag märkte att det började blossa upp i och med den här artikeln i Pink News så vände jag mig till honom. Han är en ledande person på Sveriges största gaytidning och en nära vän, säger Måns.

Han erkänner att han varit rejält nervös inför att komma till Amsterdam och den kritik han förberett sig på att bemöta.

– Men nu är det bara skönt att vara här. Det känns som att folk vet att jag inte är homofob. Jag har fått jättebra respons, säger han.

Här får Eurovisions artister möta fansen

■ ■ För sjunde året i rad äger faneventet Eurovision in concert rum i Amsterdam. I år deltog 24 av årets artister som tävlar i Eurovision song contest i Wien i maj och framförde sina låtar inför en utsåld lokal fylld med 1 500 festande fans.

■ ■ Carola har varit här som hedersgäst tidigare, men i år är första gången som en svensk tävlande deltar i fan-evetet som lockar besökare från hela Europa.

■ ■ Som hedersgäster i går kväll deltog också Bobbysocks, som vann Eurovision song contest 1985 för Norge med låten ”La det swinge”:

– Tänk att vi 30 år senare får komma och sjunga, för att vi gjorde de där tre minuterna för så länge sen. Vi är med på allt vi kan och självklart med rosa paljetter, säger Elisabeth Andreassen.

Publicerad: