Danielson - årets sångare på söndag

NÖJE

”Jealous kind” (Boxplay) var en av vinterns stora skivöverraskningar.

Schytts frontman Peter Danielson dök upp med ett soloalbum och visade sig vara en full-lödig - häpp! - popsångare.

På söndag belönas han med Guldklaven som årets sångare.

”Det är skönt att han äntligen får kamma fram pop-luggen”, skrev jag i januari i samband med att Peter Danielsons soloplatta släpptes.

”Jealous kind” är ett tidlöst popalbum med ekon från det 50- och 60-tal Peter Danielson omhuldar så varmt.

Men ska jag vara ärlig gick det inte att bli helt tagen på sängen av hans soloutflykt.

Det har funnits tendenser även under åren i Schytts, om än aldrig så utlevda som här.

Nyligen singelsläppta "Miss Masquerade" (Boxplay) är en av plattans ruffigare låtar, det är bra bil-åkarrock, tänkt som finstämd ballad, men slutligen klädd i elektrisk högspänningskostym.

När dansbandspriset Guldklaven delas ut i Malung på söndag är Peter Danielson het kandidat till priset för årets sångare. Konkurrensen från Sten Nilsson i Sten & Stanley och Jonas Näslund i Mats Bergmans är inte direkt mördande.

Upptäck nu Peter Danielson du också!

Kikki Danielsson och Janne Önnerud följer upp framgångarna med julsingeln ”Nu är det advent” (Mariann). Nya duetten "Du och jag" (Mariann) är en svårt Abba-färgad schlager av Dan Attlerud och Rune Gardell. Refrängen är ”Waterloo” och här finns till och med ett litet Abba-piano att förlora sig i.

Men det är ändå en lite för bagatellartad historia med en väl gnällröstad Önnerud. Låten hade passat Svenne & Lotta bättre.

”Vinterns hetaste comeback”, skrev jag när Candela släppte sitt första album på sex år i vintras och fyrade av fyra plustecken.

Det är ett omdöme som stått sig.

”Blå vind” (Frituna) är fortfarande, ett halvår senare, ett av årets kanske tre starkaste dansbandsalbum.

Samtidigt som titelspåret släppts på singel och gått in på Svensktoppen är begåvade sångerskan Lotta Nilsson omslagsflicka i senaste Får Jag Lov, och bjuder på sig själv i en läsvärd, sex sidor lång, intervju.

Melodistarka halvtempoballaden "Blå vind" har sällskap på singeln av "Some days you gotta dance", en outsider som gick ganska obemärkt förbi på albumet. Här förvandlas den till en riktig dansgolvsrökare.

Shake it!

Bäst just nu