De tävlar i ”Mästarnas mästare” 2019

Uppdaterad 2019-03-09 | Publicerad 2018-08-29

Carolina Klüft, Henke Larsson och Anders Södergren är bara några av namnen som nu är klara för "Mästarnas mästare".

Nästa vecka drar inspelningen av den elfte säsongen av SVT-succén igång i Grekland.

– Jag har fått frågan flera gånger men har varit färdig med tävlande. Nu har det gått några år och jag kände att det var dags nu, säger Klüft till SVT.

En ny säsong av SVT:s "Mästarnas mästare" innebär tio nya sportprofiler som ska möta varandra i olika slags grenar.

Programledare är som vanligt Micke Leijnegard, och redan nu står det klart vilka som kommer att mötas i den kommande säsongen.

– Som alltid tycker vi att det är viktigt att ha en stor spridning på deltagarnas ålder, idrott och bakgrund. Och det tycker jag att vi verkligen har lyckats med i år, säger Anders Wistbacka, projektledare för Mästarnas mästare 2019, i ett pressmeddelande.

Äldste deltagaren hittills

I grupp ett tävlar programmets hittills äldsta sportstjärna – stavhopparen Kjell Isaksson, 70 år.

Isaksson hade världsrekord i stav utomhus under några månader 1972 och världsrekord inomhus i tre omgångar mellan 1970 och 1972. Utöver ett Europarekord och ett Sverigerekord har han också tagit så många som tio SM-guld.

En av Isakssons motståndare i gruppen blir den hälften så gamla friidrottaren Carolina Klüft, 35, som fortfarande innehar både Europarekordet och juniorvärldsrekordet i sjukamp. När Klüft var 22 år blev hon den yngsta friidrottaren hittills som erövrat samtliga fem internationella guldmedaljer.

Till SVT säger Klüft att hon fått frågan tidigare – men tackat nej.

– Jag har fått frågan flera gånger men har varit färdig med tävlande. Nu har det gått några år och jag kände att det var dags nu.

Boxningsproffs möter guldorienterare

I samma grupp tävlar också boxaren Mikaela Lauren, 42, hockeyproffset Tommy Salo, 47, och orienteraren Marita Skogum, 57.

Mikaela Lauren lade av med simningen 2004 efter att hon tagit 16 individuella SM-guld och satt tre svenska rekord. Efter en avtjänad fängelsedom 2009 gjorde hon ny debut inom proffsboxning. Hon gick 35 matcher och vann 30.

Tommy Salo tog Sverige till vårt första OS-guld i ishockey när han räddade den avgörande straffen i finalen mot Kanada i OS i Lillehammer 1994. Sedan dess har Tommy Salo tagit VM-guld med Tre Kronor och är en av få svenska målvakter som kan skryta med både ett VM- och OS-guld.

Marita Skogum har vunnit sex VM-guld och utöver åtta SM-guld i orientering. Mellan 2001 och 2010 var hon förbundskapten i både det svenska herr- och damlandslaget.

Henke Larsson färdig

I grupp två fajtas fotbollsspelaren Henrik ”Henke” Larsson, 46, ishockeyspelaren Kim Martin, 32, handbollsspelaren Staffan Olsson, 54, fridykaren Annelie Pompe, 37, och längdskidåkaren Anders Södergren, 41.

Henke Larsson spelade 106 landskamper mellan 1993 och 2009. Under den tiden hann han göra 37 mål för Sverige. Förutom flera internationella ligatitlar har han vunnit flera individuella utmärkelser, som exempelvis Guldskon och Guldbollen som bästa svenska fotbollsspelare två gånger.

Årets bästa kvinnliga hockeyspelare i världen, enligt Eurosports SportStar Award, är Kim Martin som spelat 244 landskamper med Damkronorna. Hon stod i mål när laget tog två VM-brons, ett OS-brons och OS-silver. Under OS 2006 utsågs Martin till turneringens bästa målvakt.

Under sin karriär har Staffan Olsson spelat 358 landskamper och gjort hela 855 mål för svenska landslaget. Han har som spelare bland annat vunnit två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver och två VM-brons. Mellan 2008 och 2016 var han förbundskapten för herrlandslaget tillsammans med Ola Lindgren.

Annelie Pompe har med ett dyk ner till 126 meter slagit världsrekordet i fridykning med variabla vikter. Hon har också vunnit en individuell silvermedalj och ett lagsilver i AIDA VM i fridyk. För fyra år sedan slog hon två svenska rekord i fridykning. Hon har dessutom bestigit Mount Everest.

Slåss i Greklandsvärmen

Det sista namnet i den nya säsongen är skidåkaren Ander Södergren som två gånger kommit tvåa i VM. När det svenska herrlandslaget vann stafetten 4 x 10 kilometer åkte Södergren tredje sträckan och tog sitt första OS-guld.

Den elfte säsongen av "Mästarnas mästare" spelas in i Grekland och har premiär i SVT i början av nästa år.

Programme har sänts sedan 2009, och bland tidigare vinnare finns sportprofiler som Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg, Peter Forsberg och Thomas Ravelli.

Alla deltagare i Mästarnas Mästare 2019

Carolina Klüft, född 1983, friidrott

Kjell Isaksson, född 1948, stavhopp

Mikaela Laurén, född 1976, boxning

Tommy Salo, född 1971, ishockey

Marita Skogum, född 1961, orientering

Henrik "Henke" Larsson, född 1971, fotboll

Kim Martin, född 1986, ishockey

Staffan Olsson, född 1964, handboll

Annelie Pompe, född 1981, fridykning

Anders Södergren, född 1977, längdskidor

ANNONS