SVT tacklar tabubelagt ämne med kvinnliga kändisar

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Malin Jacobson Båth
Foto: MAGNUS SANDBERG
Malin Jacobson Båth

880 000 svenska kvinnor befinner sig ständigt mitt uppe i klimakteriet.

Nu kommer SVT-serien om ämnet.

– Jag vill lyfta skamkänslan kring det här, att det är lite pinsamt och tabubelagt att åldras som kvinna, säger programledaren och producenten Malin Jacobson Båth.

Torsdag 11 oktober är det premiär för ”Klimakteriet – det ska hända dig med” i SVT 1. 2 x 60 minuter.

För de flesta är Malin Jacobson Båth, 52, känd från SVT:s kulturprogram. Bland annat Kulturnyheterna och ”Kobra”. Programidéen föddes för ett par år sedan.

– Jag hade fyllt 50 och kokade inombords. Jag tänkte: Ska det vara så här? Kan det vara klimakteriet?, säger hon, när vi möts under SVT:s presentation av höstens program.

– 25 procent av kvinnorna seglar genom klimakteriet utan några större bekymmer. 75 procent har någon form av besvär, en tredjedel av dem så svåra att de behöver hjälp på något sätt. Men det är svårt att få inom vården. Det är ju ingen sjukdom, utan en fas, som pubertet eller graviditet, säger Malin, som själv mest har drabbats av svettningar och vallningar.

Flera kändisar med

Att få göra programserien var ingen självklarhet.

– Jag har fått jobba ganska hårt för att driva genom det här, det var inte så att de (SVT-cheferna) stod med öppna armar. Men med så många kvinnor som går genom det här, tycker jag det är folkbildning i sann public service-anda.

Ett sätt att krydda ett faktabaserat program, är förstås med – kändisar.

– Programserien innehåller inte alls bara glassiga kändisar, men visst kan det vara så, att det hjälper till att kända kvinnor berättar.

Tv-tittarna får bland annat möta Amelia Adamo, Cissi Elwin, Anna Mannheimer, Amanda Ooms, Mia Parnevik, Zinat Pirzadeh och Pernilla Wiberg.

”Lite tabubelagt”

Var det många som inte ville vara med?

– Vi ringde många samtal. De som är med var inte svårövertalade. Men det fanns en hel del kvinnor i offentligheten som inte hade lust att ge klimakteriet just sitt ansikte.

– Det är väl kanske för att det är pinsamt och lite tabubelagt. Det handlar om att åldras som kvinna. Det är inte så sexigt, som Agneta Sjödin säger i programmet.
Nästa projekt för Malin Jacobson Båth är ett musikporträtt av Tommy Körberg, som ska sändas till jul.

– Ett nytt älsklingsprojekt. Så nu blir jag väl en kulturklimakterietant, säger hon och skrattar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN