Så bra var Bullets over Broadway

Bullets over Broadway FOTO: Mattias Edwall

Här finns mycket att skratta åt. Johan Rheborg som torped. Helen Sjöholm som fåfäng diva. Bländande shownummer i 1920-talsanda.Och en fantastiskt rolig Shima Niavarani som usel skådespelerska.

Vad är viktigast? Att rädda människoliv eller konstnärliga verk,  t ex bra pjäser?

Det frågar sig pjäsförfattaren David Shayne (Linus Wahlgren) och hans lika pretentiöse opublicerade kollega. Deras svar är konsten. David får anledning att fundera över detta under föreställningens gång.

Han har turen att få en pjäs uppsatt i förbudstidens New York. Haken är att finansiären är en ökänd gangster (Johan Rabaeus) och att gangsterns flickvän, en kass showdansare som tror hon kan skådespela, måste få en stor roll.

David kompromissar. Det får han göra fler gånger. För att få med legendariska Broadwaystjärnan Helen Sinclair (Helen Sjöholm) gör han andra eftergifter. Balettflickan livvaktas av torpeden Cheech (Johan Rheborg) som så småningom har synpunkter på pjäsens repliker och scener. Kloka synpunkter. David kompromissar.

Johan Rheborg är mycket bra som den buttre yrkesmördaren som motvilligt barnvaktar bossens flickvän och dras in i pjäsförfattandet. Rheborg steppar också!

Helen Sjöholm är också utomordentlig kul som överspelande skådespelare av den gamla stammen som talar med stora bokstäver och bär känslorna utanpå. Hon har även några starka sånger.

Flest skratt får Shima Niavarani som den inbilska Olive Neal, som med gäll röst och obefintlig rytmkänsla hackar sig igenom repliker i pjäsen i pjäsen. Måste ses.

Kring dem finns säkra veteraner som Per Svensson, Andreas Nilsson och Lisa Stadell med den imponerande sångrösten. Hon spelar författaren Davids flickvän Ellen, och deras kärlekshistoria ska vara en röd tråd. Men hamnar i bakgrunden för de underhållande sidofigurerna.

Sångnumren byggs på gamla melodier av Cole Porter, Hoagy Carmichael och andra. ”Runnin´ wild” t ex, som Marilyn Monroe sjunger i ”I hetatse laget”. Allt har fått utmärkt svensk text av Calle Norlén.

Musikalen är i längsta laget. Men det är så bra gjort rakt igenom; skådespelare, dansnummer, scenografi, kläder, musik. Man kanske inte funderar över kärleken eller konstens vikt. Men man skrattar.

Jens Peterson