Maja Strömstedt: ”Jag blir provocerad av råd från mina föräldrar”

18-åringen debuterar som artist: ”Det här är min resa och inte deras”

Mamma är en av Sveriges största tv-profiler. Pappa är en folkkär sångare.

Nu står Maja Strömstedt, 18, på egna ben - och debuterar som popartist.

– Det här är min resa och inte deras, säger hon.

När Maja Strömstedt var sju år gammal skrev hon sin första låt med hjälp av pappa Niklas Strömstedt. Sedan dess har hon skrivit hundratals låtar på egen hand.

I början av november släppte Maja singeln ”I won't say”. Här och nu börjar hennes egen artistiska resa.

– Det har varit mitt drömyrke i så många, många år, säger hon.

Båda hennes föräldrar är kända musik- och tv-profiler sedan många år tillbaka. Mamma Agneta Sjödin är en av TV4:s största programledare och pappa Niklas Strömstedt en älskad artist.

”Har skapat det här själv”

Men för Maja har deras kändisskap aldrig varit en grej.

– Jag har nog aldrig reflekterat över det mer än att jag kanske har tänkt på hur omvärlden ser på dem. Men för mig är de verkligen bara mina föräldrar. Jag är jättestolt över dem och ibland tycker jag att de är skitjobbiga men det är liksom…mina föräldrar.

Har det någon gång varit jobbigt att de är kända?

– Ja, det är klart. Speciellt nu när jag släpper min musik. Jag vill skapa min våg och rida på den och verkligen inte ta uppmärksamhet från någon annan. Jag vill att fokuset ska ligga på att jag har skapat det här helt själv utan någon hjälp från dem. Rädslan ligger väl mest i att det ska glömmas bort. För det här är min resa och inte deras.

”Mamma och jag är väldigt nära”

Maja Strömstedt har gett sina föräldrar instruktioner inför sitt första musiksläpp.

– Jag har bett dem att bara vara mina föräldrar i det här och kanske inte  pusha ut det på ett sätt så att det verkar som att jag använder deras uppmärksamhet för att pusha fram mig själv, säger hon.

Men några musikaliska råd har hon inte fått.

– Jag blir bara provocerad av sånt.

Något hon däremot lärt sig av sin mamma är att ständigt jobba på att försöka vara trygg i sig själv, hur det än går i livet och karriären.

– Vi är väldigt nära och har pratat mycket om det. Att vara trygg i sig själv och veta att man är tillräcklig som människa och inte definieras utifrån sina prestationer. Det har varit jätteviktigt. När jag var yngre hade jag tendenser att tro att jag var mina prestationer, men det är bättre nu, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE