Här är årets vinterpratare i P1

1 av 8
NÖJE

Författare, opinionsbildare, pastor, skådespelare och gastronom.

Här är gänget som kommer att vinterprata i Sveriges radio P1 i mellandagarna.

– Det kommer att kännas här och nu, säger Martina Haag om sitt direktsända prat.

Årets vinterpratare i Sveriges radio är nu klara. Mellandagarna kommer att delas mellan skådespelaren Olof Wretling, författaren Stina Stoor, musikern Emil Jensen, kulturhistorikern Edward Blom, opinionsbildaren Sakine Madon, pastorn Tomas Sjödin, författaren Martina Haag och komikern Jesper Rönndahl.

Wretlings senaste vinterprogram sändes direkt från Idunteatern i Umeå som senare resulterade i föreställningen ”Diagnoserna i mitt liv”. Nu ska han hålla en kraftigt försenad julotta för alla morgontrötta. Edward Bloms prat kommer bland annat att handla om hans värsta matupplevelse.

”Min värsta matupplevelse”

– Det kommer att handla om mat: Från min första klunk mjölk över schnitzlar och kroppkakor till ostron och anklever. Och om min värsta matupplevelse som faktiskt Sveriges Radio var skyldig till, säger Blom, enligt ett pressmeddelande från SR.

Madons prat kommer att handla om ”svenskheten och vart vi är på väg”.

Martina Haags vinterprat ska sändas från hennes egna kök i Bromma på nyårsafton.

– Jag kommer att vinterprata på nyårsafton. Det kommer att sändas hemifrån mig. Jag kommer inte bara att vinterprata, utan jag kommer även att ha vänner på middag. Jag kommer att prata om hur man firar en riktig dårfest med anor från medeltiden och berätta hur jag satt helt utklädd till Orup en nyårsnatt, säger Martina Haag till Nöjesbladet.

Vad känner du kring att det ska vara direktsänt?

– Jag känner att det blir spännande. Det kommer att kännas här och nu. Det blir roligt att göra det hemifrån eftersom jag håller på så mycket med mat just nu. När du har sommarpratat så ska du bli framröstad till att vinterprata. Det här är andra gången jag vinterpratar, så det är kul att få komma tillbaka och göra det igen, säger hon.

Hon har precis släppt kokboken ”Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig” med Clara Block Hane.

Martina Haag berättar att hon skriver på ett filmmanus som i nuläget är hemligt.

Pratar från kyrka

Först ut, på juldagen, är Olof Wretling. Han känner sig rörd, stolt och nervös över att få vinterprata.

– Jag tänkte att jag skulle hålla en kraftig försenad julotta för alla morgontrötta. Med mig har jag vokalgruppen Kraja, säger han till Nöjesbladet.

Pratet tar plats i Sävars kyrka. En plats som Olofs släktingar har stark anknytning till - då de bland annat ritat och gjort altarskåpet.

– Jag kan inte slå in en spik rakt eller måla vackert. Jag får måla i bilder och berättande istället. Jag ska göra allt jag kan i predikstolen, säger Olof Wretling.

ARTIKELN HANDLAR OM