Sylvia Balac

Den tyska skidskytte-polisen väcker både nyfikenhet och skam

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tysk trio. Den tyska filmserien om Inga Lindström, polisen Marei i Östersund och tv-serien ”Das Boot”.
Tysk trio. Den tyska filmserien om Inga Lindström, polisen Marei i Östersund och tv-serien ”Das Boot”.

Tv-inslaget med den tyska polisen får mig att känna stolthet. Och skam.

Plötsligt står hon där i en SVT-sändning, en glad tysk polis från Stuttgart som tillsammans med fyra kollegor ska hjälpa den svenska polisen att hålla koll på skidskytte-publiken under VM i Östersund. Hon talar nästintill perfekt svenska (någon preposition föll bort här och där) men på ett lite ovant sätt.

Den tyska polisen, Marei heter hon, väcker min nyfikenhet. Varför kan hon svenska? En sökning på nätet visar att hon verkar ha en stuga utanför Stockholm. Kanske har hon släkt i Sverige, eller så har hon vuxit upp med Astrid Lindgrens böcker som godnattläsning medan hon kramade sin mjukisälg som morbror Dieter köpt på en resa till Värmland, kanske har hon slukat de Sverige-hyllande filmerna om Inga Lindström.

Eller så är det något mindre stereotypt än så som har väckt Mareis vurm för det svenska språket.

Jag förstår att mina fantasier om Marei grundar sig i ett slags diffus nationell stolthet: Tänk att hon från det stora landet med det stora språket intresserar sig för vårt lilla land och lilla språk. Men jag känner också att jag skäms lite å allas våra vägnar för att vi inte återgäldar hennes kärlek.

Jag är lite av en germanofil, på en lagom sund nivå, men svenskarnas generella intresse för tyska och Tyskland är lågt. Förra året läste 18 procent av eleverna i årskurs 9 tyska. En halvering jämfört med för 20 år sedan. Det har fått tysk-svenska handelskammaren att satsa 5 miljoner kronor för att stötta skolor som vill satsa mer på tyskan. Vackert så, men det är svårt att bli intresserad av något man inte exponeras för. Därför är det glädjande att SVT de senaste åren varit snabba med att köpa in tyska kvalitets-serier: ”Weissensee”, ”Tannbach”, ”Deutschland ’83” – och nu ”Das Boot” som Karolina Fjellborg recenserar här. Läs också Jan-Olov Anderssons recension av Tysklands Oscarsbidrag ”Never look away” här.

Själv ska jag streama ”Min pappa Toni Erdmann”, lägga
in en beställning på Nina Hagens självbiografi och repetera några starka verb.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN