Välj rätt löparjacka

NÖJE

9 modeller för damer i stort kvalitetstest

För en regelbunden löpträning är det är värt att investera i en bra funktionsjacka. Med rätt egenskaper kan jackan öka både din motivation och prestation. Vi har testat nio av vårens modeller.

Nu börjar motionsslingorna fyllas med entusiastiska löpare som vill sträcka på benen efter vintervilan. Vårvädret kan dock variera och få även den mest löpsugne att vända i dörren när regn och kyla är i antåg. En löparjacka som är vind- och vattentålig samt har en bra andningsfunktion håller motivationen uppe och reglerar dessutom kroppstemperaturen för en effektivare träning.

Jackor som andas

Samtliga modeller i testet är tillverkade av funktionsmaterial som ska hjälpa kroppen att ”andas”. Det innebär att de har en förmåga att släppa ut vattenånga som bildas när kroppstemperaturen stiger, samtidigt som vattendroppar utifrån inte tränger igenom. En löparjacka är sällan vattentät till hundra procent, istället finns det olika grader av hur bra vatten avvisas. För att en funktionsjacka ska fungera så bra som möjligt måste rätt typ av plagg användas under jackan. Ett underplagg av bomull suger åt sig fukten utan att föra den vidare vilket gör huden kall och svettig, något jackan inte rår på. Då är det bättre att välja ett underplagg av funktionsmaterial.

Välj efter behov

En bra löparjacka bör ha en hög andningsförmåga och funktioner som passar den enskilde löparens behov. Det kan till exempel vara praktisk förvaring av mp3-spelaren eller att jackan tål tuffare väder. Viktigt är också att jackan har en god passform för att inte skava eller vara i vägen under löpningen. Ledig eller tight modell är en smaksak men det är bra om det finns möjligheter att anpassa jackan efter väder och träningsintensitet. Det kan till exempel innebära justerbar ventilation under armar, på ryggen eller genom fickor. Dragskor, muddar och luva kan vara skönt vid lägre temperaturer.

Skötsel = längre hållbarhet

Jackans andning är beroende av ett impregnerat ytskikt som hindrar vatten från att tränga in i tyget. Utan detta skydd skulle förmågan att transportera bort fukt försämras. Det är viktigt att jackan sköts på rätt sätt för att bevara den egenskapen. Funktionsjackor ska tvättas i låga temperaturer med speciellt tvättmedel som säljs i sportbutiker. Mjukmedel ska inte användas, helst ska facket för mjukmedel sköljas ur innan tvätt så inga rester kommer med i tvättvattnet. Vid behov finns det impregnering att köpa avsedd för funktionsjackor som sprayas på efter tvätt.

Linn Björklund, Smartson

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode