Gekko går igen

NÖJE

Michael Douglas finansskurk återvänder i nya ”Wall Street”

Foto: ANTIHJÄLTE Michael Douglas tycker att det är ironiskt hur onde Gekko blev så populär.

CANNES. Gordon Gekko är Michael Douglas, 65, mest kända filmroll. Nu spelar han åter finanshajen i uppföljaren ”Wall Street: Money

never sleeps”.

– Både Oliver Stone och jag tyckte vi hade skapat en bra filmskurk. Vi blev chockade när han i stället sågs som en hjälte och förebild, säger Michael Douglas.

Inget snack om vilken film som var hetast i Cannes i går.

Michael Douglas är riktig Hollywood-adel. Både framgångsrik och skandalomsusad. Och ”Wall Street” var filmen som definierade 1980-talets tidsanda med börsklippare. Många sökte sig till branschen för att de tyckte Gordon Gekko var cool. Och tog efter hans klädstil, med snygga kostymer och hängslen.

”Uttalad skurk”

Michael Douglas tycker alltihop är väldigt ironiskt:

– Gekko var en väldigt uttalad skurk i filmen. Ändå var det han som gjorde att många unga män sökte sig till börsen. Nu är väl de höga chefer. Och girigheten hos dem har inte avtagit, den har bara legaliserats.

Förlorat allt

Egentligen var det Douglas mer än Oliver Stone som var sugen på en uppföljare. När finanskrisen kom för ett par år sedan, tände även regissören till. Historien börjar med att Gordon Gekko släpps ut ur fängelset efter en dom på åtta år för insiderbrott. Han har förlorat allt.

Sonen har dött i en överdos. Dottern (Carey Mulligan) har sagt upp kontakten med pappan. Fast hennes pojkvän (Shia LaBeouf), en ung finansvalp, beundrar svärfar i smyg. Och girig är han fortfarande, Gordon Gekko. Och revanschlysten...

– Alla personerna i filmen har sina agendor och

bedrar på olika sätt de andra under filmens gång. Men det handlar också om familjen, kärlek och försoning, säger Oliver Stone, som sin vana trogen också levererade en liten analys av världsläget, snett från vänster:

– Förr i tiden jobbade folk på banker och börsen med att förvalta andras pengar. Nu handlar det bara om att själva tjäna pengar. Girigheten har multiplicerats många gånger om. Jag är osäker på om kapitalismen fungerar för vanligt folk längre.

Har ni själva försökt tjäna pengar på börsen? frågar en journalist på presskonferensen.

”Tjänat mycket”

Oliver Stone pekar direkt på unga (23 år) Shia LaBeouf som sitter bredvid honom.

– Ni vet alla de här actionfilmerna jag gjort, ”Transformers” och sådant... jag har tjänat jättemycket pengar på dem och lekte lite på börsen. Och det gick bra. Men jag säger inte HUR bra, säger han.