Penny Parnevik om flygkritiken: ”Var ett wake-up call”

Bemöter kritiken från anonyma ”Aningslösa influencers”

Flera kändisar väljer att blockera det anonyma Instagramkontot ”Aningslösa Influencers” och bemöter inte kritiken om sina flygresor.

Penny Parnevik gör tvärtom och berättar exakt hur mycket hon flyger och att hon vill försöka förändra sitt resande.

– Det var ett ganska stort wake-up call för mig, säger Penny Parnevik.

Den 22-åriga svensk-amerikanskan är en av dem som fått bannor av det anonyma Instagramkontot ”Aningslösa influencers” för sina många och långa flygresor.

Influencern som driver podden ”Pillowtalk" tillsammans med systern Peg Parnevik hymlar inte med att hon tar flyget ofta. På Instagram skriver hon om hur hon förstått att hon behöver dra ner på flygresorna drastiskt.

Peg och Penny Parnevik.
Peg och Penny Parnevik.

– Det var ett ganska stort wake-up call för mig, jag har mest bara tänkt att det är härligt när influencers och lifestylebloggers är på Bahamas och så – att det är kul för deras skull. När de skriver ut svart på vitt hur mycket C02-utsläpp det är – det är något jag helt ärligt aldrig tänkt på, säger Penny Parnevik till Aftonbladet om kritiken.

Vill skapa diskussion

Hon har redan fem resor inbokade under 2019 och när Aftonbladet når henne ska hon snart sätta sig på ett flyg till Mexiko. Från och med nu kommer hon dock att klimatkompensera varje flygresa, målet är att donera 100 dollar till ett koldioxidkompenserande projekt varje gång hon flyger.

– Jag startade diskussionen i min egen kanal för att det lätt blir så att man bara skambelägger någon och sedan slutar det vid det, det blir inte så mycket plats för diskussion. Då vill jag hellre visa upp exakt hur mycket jag flyger och så kan man prata om vad man kan göra för att ändra det lite, säger Penny Parnevik.

”Man ska unna sig semester”

Att folk ska sluta flyga helt är en orealistiskt målbild menar Parnevik. Själv har hon flugit mycket under sin barndom och är tacksam för allt hon fått se under sina resor.

– Helt ärligt tror jag inte folk kommer lyssna om man säger: ”ni måste sluta flyga”, men man kan göra små steg och bli bättre och bättre. Jag tycker att man ska unna sig semester varje år, men man ska veta hur mycket utrymme man har för det och hur man kan kompensera för det.

Nu vill Penny få fler att tänka till kring hållbart mode och har tankar på att starta en kanal för att inspirera till att köpa secondhand.

– En av mina tjejkompisar ska försöka att bara köpa vintage och secondhand i sex månader och jag tänkte det kunde vara kul att ha ett Instagramkonto där vi inspirerar varandra med olika outfits som vi köpt secondhand, som influencers gör.

Publisert:

LÄS VIDARE