Mejla

Jenny Seth

Avståndet från Huntsville till Göteborg är obetydligt

Läs Jenny Seths krönika

Späd indiesång eller cool rap spelar ingen roll. Genrekurvorna når total konvergens när artister från olika kontinenter och stilar förenas i sin kärlek till det drömska.

Broder Daniel-texter över Jay-Z:s ”Empire state of mind”, funkar det?

Självklart. På sitt senaste mixtape ”Kills” lånar göteborgsduon jj de bästa bitarna från sina favoriter, vare sig de är hiphop-, r’n’b- eller poplåtar, och kombinerar dem på sitt egna släpiga och skira sätt. Utsuddning av genregränser är inget nytt, flera musikstilar har de senaste åren närmat sig varandra och korsat vägar, inte minst på topplistor världen över.

På sistone har ”drömskt” varit ordet som beskriver och förenar flera artister inom både pop, r’n’b, hiphop och dansmusik. Dreampopvågen och chillwave har sköljt över oss med amerikanska Washed Out som en av de främsta akterna, medan stjärnproducenten (med det i sammanhanget extremt passande namnet) The-Dream samtidigt har försett många av de viktigaste r’n’b- och hiphopalbumen med poppiga, luftiga beats.

Trenden har nu gått så långt att även den vänaste indie och tuffaste södernrap förenas från båda fronter.

I stället för hårt, pumpigt och snabbt, är det den nedsaktade, atmosfäriska och just drömska ljudbilden som dominerar. Åtminstone i staden Huntsville i Alabama.

Där blomstrar sen år tillbaka en hiphopscen som till stor del bygger på producentteamet Block Beataz långsamma, ambienta produktioner. Cory Parham och Leighton Hicks har i flera år bidragit med beats bland annat till lovande rapparna Jackie Chain och Paper Route Gangstaz.

Namnet på deras produktionsbolag/rörelse, Slow motion soundz, säger en hel del om hur det låter.

Framförallt är det albumaktuella rapduon G-Side som fått omvärldens uppmärksamhet. Deras senaste platta ”The one...cohesive” spås redan nu hamna högt på många årsbästalistor 2011, mycket tack vare det speciella Block Beataz-soundet med sina svepande synthar, suggestiva stämningar och lätt drogade screw-känsla. G-Side bor över 700 mil från jj men när man hör spåret ”How far” med sin sampling från Beach House-låten ”10 mile stereo” så känns plötsligt avståndet mellan Huntsville och Göteborg obetydligt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN