SVT-doldisens scen med Craig

NÖJE

Andreas Björklund: Jag sa inget på jobbet

Foto: Regissören David Fincher gestikulerar, stjärnan David Craig står bredvid och statisterna, däribland SVT-reportern Andreas Björklund, lyssnar.

Han är SVT-reportern som spelar mot Daniel Craig i Hollywoodversionen av Millennium-filmerna.

47-årige Andreas Björklund blev utvald i höstas.

– Det är inget märkvärdigt, säger han.

Foto: Andreas Björklund.

I höstas uppmanades SVT att ta fram en reporter att spela i ”The girl with the dragon tattoo”, Hollywoodversionen av Stieg Larssons succé-trilogi.

Då valdes ett antal reportrar ut av castingen, däribland Andreas Björklund, reporter på ”Rapport” sedan 1997. Efter en provfilmning fick han rollen med två repliker. Motspelaren: Daniel Craig.

– Jag har en replik där jag ställer en fråga till honom, det är inget märkvärdigt. Daniel Craig var jättetrevlig och kom fram och hälsade, säger Andreas Björklund.

Gigantisk regnkran

I oktober filmade de vid Rådhuset i Stockholm, produktionen hade då ordnat en gigantisk regnkran över gatorna som Nöjesbladet skrev om.

Det var regissören David Fincher som var mest spännande att träffa för SVT-reportern.

– Jag har sett upp till honom ända sedan ”Alien 3”, säger han.

Hollywoodregissören kom fram och hälsade och i pauserna mellan de 21 tagningarna gav han regi.

– Han sa ungefär ”please move like this” och sådana saker. Även om jag blir bortklippt har jag kvar den upplevelsen, säger Andreas Björklund.

Trots att han hade en liten roll blev han uppassad som en stor skådespelare.

– Mellan varje scen torkade de mig i håret och på jackan och fixade till smink. ”Ååhh Andreas, how are you” och ”is it cold och blablabla”. Man känner sig som en jättestor stjärna fast man bara är en liten skitreporter, säger Andreas Björklund.

Ligger lågt

På jobbet har han legat lågt om sin Hollywooddebut.

– Jag har inte velat berätta det i fall det inte blir något. Jag räknar inte med att vara med, säger Andreas Björklund som också fick rollen som reporter i svenska filmerna om Millennium.

Nu gör SVT ännu en efterlysning efter en reporter till Hollywoodfilmen. Vem det blir är ännu inte klart.