Mejla

Markus Larsson

Milf-disco och seniorschlager

Publicerad:
Uppdaterad:

Nöjesbladets ständige schlagerkrönikör Markus Larsson sätter på alla låtar i Andra chansen i kväll

SUNDSVALL. Andra chansen?

Ett vanligt år hade kvällens kval varit en final.

Det tar emot nu.

Efter fem veckor on the schlagerroad to hell rasslar mitt ordförråd fram på fälgarna.

Och precis när det känns som att hjärnan ersatts av begagnad konfetti bestämmer sig SVT och våra älskade tv-tittare att presentera den bästa Andra chansen nånsin.

Nej, det är ingen överdrift.

Om den här tävlingen verkligen handlat om låtar, och inget annat än låtar, skulle exempelvis Brolle och Sanna Nielsen och Linda ”Gula febern” Bengtzing och The Playtones fått stå och göra åkarbrasor utanför schlagerhotellet i Sundsvall och inte Loreen eller Pernilla Andersson eller Love Generation.

Men ett folkkärt ansikte kan stå och spela ”Habba habba zuut zuut” på valthorn samtidigt som de hoppar trampolin och ändå gå direkt till Globen. Så ser världen ut.

Men den situationen gör att Andra chansen blir en glamourbuffé utan plågsamma bagateller.

Ja, jo, visst, absolut.

Det finns en glad och gul dagisshow som är väldigt ”oh-la-la”. Men inte ens The Moniker går att räkna bort.

Den största behållningen med Andra chansen är att kvalet inte går att tippa.

Det brukar åtminstone finnas några tydliga tendenser. Men ingen som bevakat eller deltagit i cirkusen de senaste åren har sett nåt liknande. Att beskriva läget som jämnt skägg räcker inte.

Och det är dunkardags redan i första duellen.

Jenny Silvers Skara sommarland-schlager mot Love Generations ”Dance alone”?

Där står det en massa prestige på spel.

Ska simpel nostalgi slå ut en av världens mest framgångsrika låtskrivare just nu, Lady Gagas hit­leverantör RedOne? Tanken var att Love Generation skulle utmana Danny och Eric Saade i finalen. Men nu... känslan påminner tyvärr om när Nordman slog ut ”Androla” i Andra chansen, 2008. Tjena moss.

Tro nu bara inte att Love Generation är favoriter i kväll. De uppträder i motvind.

Den schlager som Jenny Silver för tillfället representerar – hon byter stil oftare än Petter Northug förnedrar svenska skidåkare – kommer alltid vara kung i Melodifestivalen.

Den försvinner inte. Den är som kackerlackor.

Långt efter att apokalypsens svampmoln har svalnat kommer en Linda Bengtzing eller Sanna Nielsen att resa sig ur askan och fortsätta att tralla käcka tonartshöjningar som om inget har hänt sen 1986.

Och efter att Silver och Love Generation är klara radar ytterligare tre kniviga dueller upp sig. Jag gör ett krampaktigt försök att tippa utgången härintill. På min chefs stränga order, ska väl tilläggas. Själv skulle jag helst låta bli att se ut som en idiot.

En sak är säker.

Den som vill se sin favorit i Globen kommer, som programledaren Rickard Olsson brukar säga, få väldigt ont i ringmuskeln.

För att se Markus Larssons på kvällens låtar, bli medlem eller logga in på ditt Plus-konto.

avMarkus Larsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM